Élet-Stílus

Gyermekrajzokkal a környezetvédelemért

Rajzokkal környezetünk védelméért címmel nyílt gyermekrajzkiállítás a Pető Intézet dísztermében. A Franciaországból indult vándorkiállításon a 25 országból érkezett több ezer pályázat legjobbjait tekintheti meg közönség.

A kiállítást létrehozó Veolia Environnement a világ 65 országában nyújt környezetgazdálkodási szolgáltatásokat. A gyermekek környezettudatos hozzáálását segítő első akciójuk a 2003/2004-es tanévben a Papirusztekercs a föld körül című a nemzetközi rajzpályázatát volt, amely során egy 25 méter hosszú papirusztekercs utazott át 4 kontinens 24 városán, amelyre a gyerekek rárajzolták környezetvédelmi üzeneteiket.

Az idei kiállítás a 2005/2006-os tanévre kiírt pályázat legjobb munkáit mutatja be, melynek témája a környezetvédelem és a fenntartható fejlődés volt. A pályázat keretében a gyerekek először egy fejlesztési tervet dolgoztak ki környezetük megváltoztatására, majd erről egy rajzot készítettek, amelyek segítségével megtudhattuk, hogy képzelik el szűkebb térségük, vagy akár Földünk fejlődését. A nyertes rajzokból készült vándorkiállítás Magyarország mellett a világ számos más országában is megfordul, Mexikótól Thaiföldig. A kiállítás február 20-ig tekinthető meg, hétköznapokon reggel 9 és délután 4 óra között.

A Veolia Environnement négy üzletága az UNESCO-val és a párizsi Branly múzeummal együttműködésben „Mesékkel a világ körül; a természet és az ember kapcsolata” címmel a 2006/2007-es évre is pályázatot hirdetett, melyre 8-11 éves gyerekek nevezhetnek. A kampányban résztvevő csapatok feladata egy maszk elkészítése, valamint egy rövid történet megírása lesz, amelyek alkalmasak annak kifejezésére, hogy mit gondolnak az ember és a természet közötti kapcsolat fontosságáról, és arról, hogyan lehetne megóvni a Földet.

A kampányban résztvevő országok 4 fős nyertes csapatai, és egy, őket kísérő pedagógus vagy felnőtt vehet részt a díjkiosztó ünnepségen és a „Mesékkel a világ körül” című kiállítás ünnepélyes megnyitóján a párizsi Branly Múzeumban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik