Élet-Stílus

Szapolyai-levelet kapott a Nemzeti

Szapolyai János magyar király 1533-ból származó levelével gazdagodott pénteken a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteménye; a dokumentumot Mosonyi Emil Németországban élő vízépítő mérnök adományozta az intézménynek.

A múzeumban tartott ünnepségen jelen volt Antall József egykori miniszterelnök özvegye, az ajándékozó sógornője. A latin nyelvű levelet még Antall József fordíttatta le magyar nyelvre. A múzeum tulajdonába került kézirat az intézmény gyűjteményének egyik legkorábbi dokumentuma lett – mondta Kovács Tibor, az intézmény főigazgatója, aki köszönetet mondott Antall József özvegyének és Mosonyi Emil Kossuth- és Széchenyi-díjas vízépítő mérnöknek az adományért.

A rendkívül becses kultúrtörténeti emlék a XVI. század első fele kapcsolatrendszerének tovább kutatandó összefüggéseire utal – tette hozzá Kovács Tibor. A főigazgató az ünnepi eseményen beszámolt arról is, hogy ezen túl egy kis kiállítás keretében tárják a közönség elé havonta-kéthavonta a múzeum gyűjteményébe kerülő új szerzeményeket. A következő bemutatón egy Görgey tulajdonát képező gyűrű látható majd.

Szvitek Róbert szakmuzeológus elmondta, hogy a levelet Szapolyai János magyar király íratta, a címzett Paulus Iovius, a kor egyik legelismertebb tudósa. A mondatokat egy írnok vetette pergamenre 1533. december 10-én. Ebben a király köszönetet mond a humanista tudósnak a neki írt levélért, elismerő szavakkal illeti befolyását és tekintélyét, elégedetten nyilatkozik komoly és vidám műveiről. Az uralkodó a levél szerint büszke a köztük lévő barátságra és bízik ennek folytatásában. Később, valamikor I. János király halála után olaszul fűztek megjegyzést a latin nyelvű szöveghez.

A Magyar Nemzeti Múzeumban ez a dokumentum a hónap műtárgya. Az írást a küldőhöz és címzetthez köthető korabeli tárgyakkal kiegészítve tekintheti meg a nagyközönség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik