Élet-Stílus

Fenyegetések miatt nem megy Németországba Pamuk

Lemondta németországi látogatását Orhan Pamuk Nobel-díjas török író. Szerdai sajtóértesülések szerint az író könyveit Németországban megjelentető Hanser kiadó megerősítette, hogy az 54 éves Pamuk lemondta a hét második felére tervezett látogatását, amelynek útitervében egyebek között Hamburg, Stuttgart, Berlin és München szerepelt. A látogatás során Berlin egyik legnevesebb egyetemén díszdoktorrá avatták volna.

Noha a kiadó a döntés okát nem közölte, úgy tudni, Orhan Pamuk a hazájában őt ért fenyegetések miatt állt el az úttól. A sajtóban idézett források emlékeztettek arra, hogy az örmény újságíró, Hrant Dink elleni merénylet ügyében felbujtással gyanúsított török férfi letartóztatása után fenyegető üzenetet intézett a Nobel-díjas íróhoz. “Nem árt, ha Orhan Pamuk vigyáz magára” – jelentette ki újságíróknak a szélsőséges nacionalista Yasin Hayal. Hayal volt a felbujtó, s ő látta el fegyverrel és pénzzel a gyilkosságot elkövető Ogun Samast.

Dink a török és örmény nyelven megjelenő, Agos című lap szerkesztője, a törökországi örmény közösség befolyásos közéleti szereplője volt. Azzal haragította magára a török nacionalistákat, hogy népirtásnak nevezte azokat a tömeggyilkosságokat, amelyeket a török hatóságok követtek el az örmények ellen az első világháború éveiben. Törökországban bűncselekményt követ el, aki a történteket népirtásnak minősíti: Dinket többször is bíróság elé állították a “török nép megsértésének” vádjával.

Dinkhez hasonlóan Orhan Pamuk is többször állt már török bíróság előtt az örmények tragédiájával kapcsolatos kijelentéseiért, és őt is nemegyszer életveszélyesen megfenyegették. A nemzetközi nyomás miatt ejtették ugyan a Pamuk ellen emelt vádakat, de a hatóságok nem tartalmi, hanem formai okokra hivatkoztak. Első reagálásukban vezető német politikusok mélységes sajnálkozásuknak adtak hangot a Pamuk-látogatás lemondása miatt.

Ruprecht Polenz, a Bundestag külügyi bizottságának elnöke szerdai nyilatkozatában a véleménynyilvánítás szabadságának tiszteletben tartására szólította fel a török kormányt. Aggodalmának adott hangot amiatt, hogy egy Nobel-díjas írónak életéért kell aggódnia, s mindez megtörténhet Törökországban. Több más politikussal együtt hangoztatta, hogy Pamukot “tárt karokkal” várják Németországban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik