Élet-Stílus

Februárban ismét félpénzért ehetünk

A Magyar Turizmus Zrt. által szervezett Torkos Csütörtök keretében idén február 22-én lehet majd féláron enni az akcióban részt vevő éttermekben. Tavaly országszerte közel 500 vendéglőben ehettünk olcsóbban, és mind a vendéglátóknak, mind a vendégeknek tetszett a kezdeményezés.

A Magyar Turizmus Zártkörűen Működő Részvénytársaság közleménye szerint a Torkos Csütörtök akcióban részt vevő étteremben 50 százalékos kedvezményben részesülnek mind az étel-, mind az italfogyasztásból. A hazai turizmus élénkítésére szolgáló szervezet az akcióval egy régi néphagyományt kívánt feleleveníteni. A hamvazószerdát követő torkos csütörtökön – annak ellenére, hogy a húsvéti 40 napos böjt kezdetét jelentő hamvazószerdát követően ünnepeljük – ismét szabad volt húst fogyasztani, sőt bizonyos területen a csütörtöki torkoskodás „kötelező” volt, már csak a farsangi maradékok elfogyasztása céljából is.

A Torkos Csütörtököt követően a Magyar Turizmus Zrt. az akcióban részt vevő éttermeket kérdőívben kérte az akció értékelésére. A kérdőívet összesen 192 étterem töltötte ki. Döntő többségük (89,6 százalék) jó ötletnek tartja a Torkos Csütörtök akciót. A negatív véleményt adók aránya mindössze 1,6 százalék volt. Az akcióról a vidéki éttermek is kedvező véleménnyel vannak, itt a válaszadók 86,2 százaléka szerint volt jó ötlet, míg 1,8 százaléka szerint nem volt jó ötlet a Torkos Csütörtök.

A pozitív véleményt adók között, elsősorban a vidéki éttermek körében, nagy arányban voltak olyanok, amelyek a vendégek elégedettségét hangsúlyozták („jó ötletnek tartották”, „tetszett nekik az akció”, „jó kezdeményezésnek tartották”), ugyanakkor számos válaszadó a forgalom adott napi vagy későbbi bővülését és az étterem ismertségének növekedését tartotta fontosnak. Szintén a vidéki éttermek körében jellemző, hogy a tájjellegű ételek és a vidéki étterembe járás népszerűségének növekedését említik.

A vendégek 75,9 százaléka már az étterembe betérés előtt értesült az akcióról, közel egynegyedük (24,1 százalék) az étteremben szerzett róla tudomást. A 192 válaszadó étteremben az akció napján országszerte összesen mintegy 32 ezer főt láttak vendégül. Minden tíz vendégből hatot a vidéki éttermek fogadtak. Az akció napján telt ház miatti visszautasításra az éttermek valamivel több mint kétharmadában került sor, a vidéki éttermeknél ez az arány magasabb (72,5 százalék) volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik