Élet-Stílus

Ferguson Budapesten, Várhidi Manchesterben

A vasárnaptól keddig tartó szakmai napok záró előadásán Sir Alex Ferguson, a Manchester United skót menedzsere okította a magyar edzőket, és egyiküket, jelesül Várhidi Péter decemberben kinevezett szövetségi kapitányt tanulmányútra is meghívta a klubcsapatához.

A világ legeredményesebb futballedzője Temesvári Miklós, az edzőbizottság elnökének, egyben jó barátjának közbejárásával látogatott Budapestre. Hétfőn érkezett, este együtt vacsorázott a honi labdarúgás irányítóival, valamint találkozott Puskás Ferenc özvegyével is. Kedden kilenctől a budapesti brit nagykövetségén tartotta meg az előadását az élvonalbeli és az NB II-es edzőknek, az MLSZ vezetőinek, a megyei instruktoroknak, valamint a pro-licenccel rendelkező szakembereknek.

Élmény volt hallgatni

„Sir Alex Ferguson egy igazi edzőfejedelem, hiteles személyiség, érdemes odafigyelni a szavaira. Nagyon jó, hogy itt volt közöttünk, és megosztotta velünk a tapasztalatait. Átszellemültem, megilletődötten hallgattuk, és természetesen járt neki a taps az előadás után” – mondta az FN-nek Tornyi Barnabás.

A 64 esztendős skót szakember három témakörre, azaz a taktikai felkészítésre, az utánpótlás-nevelésre, valamint a csapatszerkezet kialakítására építette fel az előadását. Ferguson kifejtette: a meccseken mindig a fegyelmet tartotta a legfontosabbnak, továbbá hogy tanítványai játsszák be az egész pályát, és ne csak egy-egy posztra koncentráljanak.


Páratlan karrier

Alex Ferguson az East Stirlingshire-nél kezdte edzői pályafutását, majd a St. Mirren érintésével került az FC Aberdeenhez, amellyel háromszor nyerte meg a skót bajnokságot, négyszer a Skót Kupát, valamint 1983-ban a KEK-győztesnek járó serleget is elhódította. Húsz éve, 1986-ban került a Manchester Unitedhez, az első bajnoki címet 1993-ban gyűjtötte be a “vörös ördögökkel”, ezt további hét követte, majd az együttes 1999-ben megnyerte a Bajnokok Ligáját is, miután a döntőben a hosszabbítás perceiben fordítva 2-1-re legyőzte a Bayern Münchent. Az 1999-ben lovaggá ütött edző 34 trófeájával a világ legeredményesebb futballtrénere, az örökranglistán honfitársa, Stein (26), az ukrán Lobanovszkij (23), a német Hitzfeld (22) és az olasz Trapattoni (21) követi.

Sir Alex hallgatóságával azt is megosztotta, hogy Manchesterben a labdabirtoklásra építi fel a taktikát, éppen ezért az edzéseken számtalan ilyen jellegű feladatot végeztet el a játékosaival, akik közül elsősorban a portugál Cristano Ronaldót és az angol Wayne Rooney-t méltatta. Előadása végeztével Ferguson szálláshelyére, a belvárosi Le Meridien Hotelbe sietett, ahol sajtótájékoztatót tartott.

Várhidi Péter meghívása

Nem itt hangzott el, ugyanakkor hiteles forrásból származik az a hír, hogy Alex Ferguson egyhetes tanulmányútra hívta Manchesterbe Várhidi Pétert, a magyar válogatott szövetségi kapitányát. A fiatal szakemberről egyébként is jó véleménnyel van a „vörös ördögök” menedzsere: „Fiatal, nagyon ambiciózus és remek meglátásai vannak” – mondta Várhidiről Sir Alex már a sajtó munkatársai előtt. Látogatása apropójáról, azaz a magyar szakembereknek tartott előadása kapcsán elmondta: büszkeséggel töltötte el, hogy egy ilyen nagyszerű edzői garnitúrával oszthatta meg a labdarúgásról alkotott – magvas – gondolatait.

„Hosszú évek óta dolgozom a labdarúgásban, de én sem tudhatok mindent, ezért úgy gondolom, mindenki tanulhat a másiktól. Remélem, tapasztalataim megosztásával hozzájárulhattam ahhoz, hogy a magyar labdarúgás fejlődjön” – jegyezte a MU élő legendája, aki egyebek mellett azt is elárulta, hogy az edzői pályafutása során – a kor többi skót trénerével együtt – a labdarúgás bibliájaként forgatta Csanádi Árpád szakkönyvét, és hogy Puskás Ferenc mellett Pelét, Alfredo Di Stefanót, Johan Cruyffot és Diego Maradonát tartja a világ legjobb játékosainak. A legtöbb kérdés természetesen klubcsapatával, a Manchester Uniteddel kapcsolatban merült fel.

Csak a Manchester United!

Egy újságírói kérdésre válaszolva Ferguson kijelentette: számára már a csak a manchesteri együttes létezik, más klubhoz már nem menne, mint ahogy a szövetségi kapitányi munka sem érdekli: „Hatpontos az előnyünk a Chelsea-vel szemben, de messze még a vége. Számos kemény csata vár még ránk, ugyanakkor úgy gondolom, az elmúlt három évet figyelembe véve most van a legjobb esélyünk a bajnoki cím megszerzésére” – mondta Sir Alex. Lovaghoz méltón, hősiesen állta a kérdések özönét, és profi mentalitását tökéletesen jellemezte, hogy a klub belső dolgairól – mint például mit mondott Ronaldónak és Rooney-nak a világbajnokság után, miután a két játékos összeveszett, vagy vissza akarták-e igazolni David Beckhamet – egy szót sem árult el.


A sajtótájékoztató végén – bár skót – angolosan, a „hátsó kijáraton” át távozott.

Sir Alex legfontosabb eredményei
FC Aberdeen (skót):
KEK-győztes: 1983
Skót bajnok: 1980, 1984, 1985
Skót kupagyőztes: 1982, 1983, 1984, 1986

Manchester United (angol):
Klub Világkupa-győztes: 1999
Bajnokok Ligája-győztes: 1999
KEK-győztes: 1991
Európai Szuperkupa-győztes: 1991
Angol bajnok: 1993, 1994, 1996, 1997, 1999, 2000, 2001, 2003
Angol kupagyőztes: 1990, 1994, 1996, 1999, 2004
Angol Szuperkupa-győztes: 1990*, 1993, 1994, 1996, 1997, 2003
*A Liverpoollal megosztva nyerte el a címet a MU.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik