Élet-Stílus

Egy kilogramm baktérium van az emésztőrendszerünkben

Az emberi belek becslések szerint körülbelül 100 milliárd baktériumot tartalmaznak, tízszer annyit, ahány sejtje van az emberi testnek.

Az emésztőrendszerünkben megtalálható sok milliárd baktérium tömegét vizsgálja egy tudós. Súlyuk egy kilogramm lehet, és több mint 500 különböző fajhoz tartoznak – jelentette ki egy angliai táplálkozástudományi konferencián Catherine Collins, az egyik londoni kórház vezető orvosa.

Elmondta: ezeknek a baktériumoknak a 80 százaléka még ismeretlen, a maradék 20 százalékról már vannak határozott elképzelések. A Die Welt című német napilap a konferenciáról online kiadásában beszámolva rámutatott: tulajdonképpen az ember emésztésének működése részleteiben máig viszonylag kevéssé feltárt.

A hiányos ismeretek ellenére naponta előfordul, hogy orvosok, táplálkozáskutatók, mikrobiológusok és dietetikusok ajánlásokat írnak, hogy mit együnk, hogy egészségesek maradjunk. Az effajta tanácsok általában epidemiológiai tanulmányokon alapszanak, vagyis megfigyelik, hogy egy csoport mivel táplálkozik, és megvizsgálják, milyen betegségekben szenvednek, hogyan változott a súlyuk.

Az újabb vizsgálati módszereket keresve Glenn Gibson, az angliai Reading egyetem mikrobiológus professzora óriás bélrendszert épített, hogy modellezze az emberi emésztést. Tartályok, csövek, szenzorok és keverők modellezik a gyomrot, a vékony és a vastagbelet. Egy 16 éves lány, aki autóbalesetben vesztette életét, igen szokatlan módon vált hallhatatlanná: mesterséges anyagokból lemásolták az egész bélrendszerét, hogy kutassák az emberi emésztést.

“Addig, amíg a hasznos és a semleges baktériumok versenyeznek gyomrunkban és beleinkben az élettérét, a káros kórokozóknak nincs esélyük arra, hogy elszaporodjanak” – véli a professzor. Az idézett londoni konferencia egyik érdekes megállapítása: az már teljesen világos, hogy a probiotikus tejsav baktériumok jótékony hatással vannak a bélflórára. Már számos betegségre gyakorolt hatásukat is vizsgálták, és változó eredményekre jutottak, de arra még nincs bizonyíték, hogy az egészséges gyomorra hogyan hatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik