Élet-Stílus

Megfejtették a Stradivari-hegedűk titkát?

Egyszerű növényvédelmi kezelésnek köszönhető a Stradivari hegedűk világsikere? Biokémikusok állítják, hogy a hangszer kiváló hangzása nem csak szerkezetének, de a faalapanyag kártevők elleni kezelésének is tulajdonítható.

Évszázadok óta sokak számára kihívást jelent a kiváló hangzású Stradivari vagy Guarneri hegedűk hű másolatának elkészítése. Úgy tűnik, hogy a kutatók most feltárták a titkot. E szerint a hangszerek egyedi hangzását az adja, hogy a fát megmunkálás előtt ásványi oldatban főzték ki – írja a Nature című lap online kiadása.

A kutatás során, amelyet Joseph Nagyvary, a texasi A&M Egyetem munkatársa vezetett, mágneses rezonancia vizsgálatot és infravörös színképelemzést végeztek, hogy meghatározzák a régi és az új hegedűk faanyagának kémiai összetételét.

A hangszerekből vett minták alapján a modern hegedűket öt, 18. századi darabbal hasonlították össze. Ez utóbbiak között volt egy Stradivari hegedű és egy cselló, egy Guarneri hegedű, egy Gand & Bernardel hegedű valamint egy Henry Jay brácsa.

A Stradivari és a Guarneri hangszerekben a vizsgálatok hemicellulóz molekulák maradványait mutatták ki, amelyek vélhetően oxidáció és hidrolízis során bomlottak le. (A hemicellulóz növényi sejtfalakból lúggal kivonható szénhidrát.) Habár ez a jelenség akár természetes körülmények között is lejátszódhat a fában, Nagyvary szerint jelen esetben ez vegyszeres kezelés hatására történt. A mesterek oxidálószerként sót vagy rézt használhattak, hogy megvédjék a fát a kártevőktől.

”Amit ma láthatunk, egy bonyolult fakezelési eljárás eredménye. A férgek és a gombák komoly problémát jelentettek a korabeli hangszerkészítő mesterek számára. A kártevők elleni kezelés részeként a fa alapanyagot valószínűleg ásványi oldatban főzték ki, de a főzet pontos receptjét még sajnos nem ismerjük” – mondta a szakértő.

Eddig a kutatók azt gondolták, hogy a hangszerek „rendkívüli képessége” a faanyag jó minőségének köszönhető, amit pedig a korabeli – a maitól eltérő – éghajlati adottságoknak tulajdonítottak, illetve a fényezéshez használt anyag tulajdonságának.

Julian Vincent, a nagy-britanniai Bath Egyetem munkatársa elmondta, hogy még sok tisztázatlan dolog rejlik ebben a témában, és habár a jelenlegi kutatás eredménye hihető, addig nem lehetünk biztosak az eredményben, amíg több hangszert meg nem vizsgálnak. A most megvizsgált két Stradivari hangszer ugyanis akár véletlenül ugyanabból a fa alapanyagból is készülhetett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik