Élet-Stílus

Brüsszelben is Puskásra emlékeztek

Puskás Ferenc sportolói és emberi nagyságát is méltatták az Európai Parlamentben a világhírű futballistáról tartott megemlékezésen, amelyet a magyar néppárti delegáció szervezett.

A huszadik századi legismertebb magyar munkásságát a delegáció elnöke, Schmitt Pál, illetve Puskás Ferenc görög jó barátja, az egykori újságíró, jelenleg európai parlamenti képviselő Manolisz Mavrommatisz méltatta.

Schmitt felelevenítette a világhírű magyar játékosnak, illetve az Aranycsapatnak a legnagyobb sikereit, többek között a helsinki olimpiai bajnoki címet, az 1953-ban a Wembley Stadionban az angol csapat ellen aratott győzelmet, az 1954-es világbajnoki döntőt, a Real Madriddal elért csodás sikersorozatot, illetve felvillantott néhány momentumot nem kevésbé sikeres edzői pályafutásából. Schmitt szerint, aki a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke is, Puskás távozása pótolhatatlan veszteség az egyetemes olimpiai és sportmozgalomnak egyaránt.

Mavrommatisz személyes hangvételű emlékezésében kifejtette, hogy maga is jól ismerte Puskást, aki 1969–74 között az athéni Panathinaikosz trénere volt. Mavrommatisz jó barátjának nevezte Puskást, aki mint mondta, szívesen beszélt vele spanyolul, és egyik utolsó találkozásuk alkalmával megbízta életrajza megírásával. Puskás amellett, hogy kiváló labdarúgó, majd kiváló edző volt, igaz barátként sem csalódott benne. Puskás Ferenc nagylelkűségével, őszinteségével, emberi nagyságával példát mutatott az egész világnak – idézte a görög képviselőt a magyar néppárti delegáció közleménye.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik