Élet-Stílus

Öttusa-vb: bronzérmes a női csapat

Bronzérmet szerzett a Vörös Zsuzsanna, Füri Csilla, Máthé Vivien összeállítású magyar csapat a Guatemalában zajló öttusa-világbajnokság hagyományos női versenyében. Egyéniben a lengyel Marta Dziadura nyert, Vörös a 10., Füri a 16., Máthé a 17., az egyéni induló Alekszejev Tamara pedig a 23. helyen végzett.

A verseny kétharmadáig úgy tűnt, hogy az olimpiai aranyérmes, egyéniben háromszoros világelső Vörös ezúttal is dobogóra állhat, a vívást és az úszást követően ugyanis az élen állt. Jó lövészettel kezdett, majd megnyerte a vívást, az úszásban pedig megőrizte pozícióját. A negyedik szám előtt 52 ponttal vezetett az akkor második helyezett orosz Muratovát és 104-gyel a harmadik egyiptomi Fahrit megelőzve.


Bukás, időtúllépés – oda az érem


A lovaspályán aztán kiderült, hogy leginkább Marta Dziadurától kell tartania. A lengyel versenyző az ötödik volt három tusa után, aztán hibátlan pályát teljesített lovával. A később következő magyar klasszisnak ugyancsak 1200 ponthoz közel kellett volna lovagolnia, hogy maradjon elég előnye a jobb futónak számító riválissal szemben, Vörösnek azonban nem jött össze a lovaglás.


A pálya nagy részén jól haladt, a négyes számú akadálynál azonban bukott, majd vert, ennek nyomán időtúllépése lett, s csak 980 pontot szerzett. Ezzel pedig elszálltak az érmes esélyei. Vörös a futásnak hatodikként vágott neki, mögüle öten kerültek elé, miközben ő egy ellenfelet előzött meg.


Az újonc Alakszejev jól teljesített

Füri elfogadhatóan lőtt, jobban vívott, a szokásosnál kissé visszafogottabban úszott, majd 1104 pontot lovagolt. A záró számnak tizenegyedikként vágott neki, de némileg visszacsúszott. Máthé ugyanannyit lőtt, mint Füri, rosszabbul vívott és úszott nála, viszont hibátlanul és szintidőn belül lovagolt.


A futás előtt nyolcadik volt, a 3000 méter során azonban kilencen megelőzték. Az újonc és csak egyéniben indult Alekszejev Tamara szépen küzdött, teljesítette a tőle elvárhatót, és a 23. helyen zárt.

Az ezüstérmes Terescsuk az úszás után még csak huszonhatodik volt, de a futásnak is csupán huszadikként vágott neki, de szédületes tempóban falta a métereket és a célhoz közeledve még a győztes Dziadurára is felfutott. Az évek óta jól versenyző egyiptomi Fahrinak ezúttal a lovaglásban sem akadtak komoly gondjai, így felállhatott a dobogóra, bronzérmet szerzett.


A harmadik hellyel elégedett a kapitány

“A lövészetet meg a vívást összességében el lehet fogadni, Zsuzsa például kifejezetten jól vívott. Az úszással viszont már korántsem lehetek elégedett, mert valamennyien egy-két másodperccel jobbat tudnak annál, amit ma elértek. A lovaglást illetően Tamarát emelném ki, mert ő próbálta profi módon megoldani a feladatát. Természetesen Vivien hibátlan teljesítménye is dicséretes, ő olyan lovat húzott, amely illik a stílusához, és élt a lehetőséggel. A futástól éppen úgy nem vagyok boldog, mint az úszástól. Összességében azt mondhatom, hogy egy új összeállítású csapattal újra felállhattunk a dobogóra, ami azért nem rossz – értékelt a verseny után a szövetségi kapitány, Kulcsár Antal. ”

Öttusa-vb, női egyéni verseny:
1. Marta Dziadura (lengyel) 5356 pont
2. Viktorija Terecsuk (ukrán) 5332
3. Omnia Fahri (egyiptomi) 5308

10. Vörös Zsuzsanna 5180
16. Füri Csilla 5092
17. Máthé Vivien 5068
23. Alekszejev Tamara 4912

Női csapatverseny:
1. Lengyelország 15692 pont
2. Nagy-Britannia
3. Magyarország 15340

Ajánlott videó

Olvasói sztorik