Élet-Stílus

Puskásra emlékezik a brit sajtó

"A nagy futballisták tiszteletet, csodálatot, esetenként megdöbbenést váltanak ki. Puskás Ferenc, a felülmúlhatatlan magyar válogatott felülmúlhatatlan tagja azonban mindenekelőtt rettegést keltett ellenfeleiben" - írta cikkében a The Daily Telegraph.

A legnagyobb brit konzervatív napilap szerint nem fér kétség ahhoz, hogy Puskás volt “minden idők leghalálosabb mesterlövésze”, és csapatsportokban egyetlen versenyző sem vívott ki fénykorában sem soha olyan fölényt, mint ő. Más nagy játékosok, mint Pelé, Alfredo di Stefano, Diego Maradona vagy Johan Cruyff talán kifinomultabb taktikai befolyást gyakorolt a csapatára, de a statisztika megmutatja, Puskás volt a “mindenek feletti ítéletvégrehajtó”: 84 magyar válogatott mérkőzésén 83 gólt lőtt – áll a méltatásban.


Gúnyolódott, majd kikapott az angol csapat


A tekintélyes londoni orgánum szerint Puskásnak alig 168 centis magasságával, döntő fontosságú alacsony súlypontjával, és Maradonáéhoz hasonlóan erős combjaival nem volt szüksége sok nekifutásra ahhoz, hogy erőt fejtsen ki bal lábával. Egyedülálló módon Steven Gerrardéhoz hasonló erőt tudott produkálni, de úgy, hogy egy helyben állt – emlékezett a Telegraph szakírója. A lap felidézi, hogy a londoni 6:3 előtt az angol válogatott csak gúnyolódott “az állami apanázson tartott kommunista amatőrökön”, Puskást pedig csak úgy emlegették, hogy az a “kövér kis pasas”, jóllehet a magyarok akkor már olimpiai bajnokok és három szezon óta veretlenek voltak.

A The Daily Telegraph szerint sok esetben helytelennek bizonyul, amikor kivételes tehetségről azt mondják, hogy ehhez hasonlót nem fog látni többé a világ, Puskás esetében azonban ez igaz.


Minden idők legjobb bal lába

A The Sun, a legnagyobb brit tömeglap szombaton “Minden idők legjobb bal lába” cím alatt közölt méltató cikket az előző nap elhunyt magyar labdarúgóról. Jimmy Greaves, a Chelsea és az angol válogatott egykori csatára, a The Sun futball-szakértője azt írta: a “legenda” szót hamarosan törölni kell a sport szótárából, mivel a valós legendák távozása után minden esetben lehetetlennek tűnik pótlásuk. Greaves szerint az pedig szinte “obszcénnak” hat, ha ezt a megjelölést valamely mai sportolóra használják. “A legendákban több van, mint puszta képesség, ezért emelkednek ki a többi közül. A legendákat aura, fenségesség veszi körül, és tisztelet sporttársaik részéről. De legfőképpen olyan élettörténetük van, amely mesélésre érdemes – éppen olyan, mint Puskás Ferencé” – áll a The Sun megemlékező cikkében. Greaves szerint Puskást többen csak “kis dagiként” emlegették – de csak mielőtt játszottak ellene.

“Mielőtt a magyar válogatott a Wembleyben 6:3-ra letarolta Angliát, a futball egyszerű játéknak tűnt. Puskás azonban olyan csapat élén állt, amely sokak szemében forradalmasította a labdarúgást Európában” – áll a visszaemlékezésben. A cikk szerint az Aranycsapat olyan játékot produkált, amilyent “azelőtt egyszerűen nem láttunk”. Greaves szerint Puskásé volt valószínűleg minden idők legjobb bal lába a labdarúgás történetében.

“Puskás halála tragédia abban az értelemben is, hogy saját emlékei áldozatául estek az Alzheimer-kór pusztításának. Legendája azonban szerencsére tovább él, és a futball kötelessége ápolni azt” – fejeződik be a The Sun szombati méltatása. Megemlékezett Puskásról Sir Alex Ferguson, a Manchester United szakvezetője is. Sir Alex azt mondta a The Sunnak: szerencsésnek érzi magát, hogy láthatta néhányszor Puskás játékát. “Különleges játékos volt a magyar futball nagy korszakában”. Ferguson kijelentette: ma sem érti, hogy a magyarok aranycsapata hogy nem tudta megnyerni az 1954-es világbajnokságot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik