Élet-Stílus

Érmes reményekkel indulunk az öttusa vébén

Szokatlan időpontban és nem mindennapi helyszínen kerül sor idén az öttusázók világbajnokságra, melyen ezzel együtt hagyományosan jó eredményeket vár a magyaroktól a két szövetségi kapitány, illetve a szövetség vezetősége.

Az év sportági főversenyét Guatemalavárosban bonyolítják le csütörtöktől jövő keddig. Eredetileg Rio de Janeiro kapta a rendezés jogát, tesztversenyeknek volt is házigazdája az elmúlt években a brazíliai nagyváros, a helyi döntéshozók azonban – pénzszűke miatt – tavaly mégis lemondtak a vb-szervezésről. A 2005-ös varsói világbajnokság idején dőlt el, hogy Guatemala lesz a beugró. A helyszínválasztás a nemzetközi szövetség (UIPM) azon szándékát tükrözi, hogy – elsősorban az olimpiai jövő szempontjából – növelje a sportágba tevékenyen bevonható országok számát.

A közép-amerikai időjárási viszonyok miatt a versenyt nem lehetett a hagyományos június-júliusi időpontban lebonyolítani, a késői rendezés pedig meglehetősen hosszúra nyújtotta a szezont.

Érmeket várnak

Kulcsár Antal, a női válogatott szövetségi kapitánya nem is rejtette véka alá, hogy szerinte korántsem ideális az időpont. “Az a bánatunk, hogy ebben az időszakban, amikor keményen edzettünk a világbajnokságra, máskor a regenerálódás zajlik. Novemberben szokott elkezdődni az alapozás a következő évi versenyekre. Most nem így lesz, pedig az olimpiai kvalifikációs időszakot figyelembe véve jó lett volna, ha nem rövidült volna le ez a szakasz.”

A várakozásokat tekintve arról számolt be, hogy csapatban dobogós helyezést remél, egyéniben egy versenyzőnek az első hat, a váltótriónak pedig az első négy közé kell kerülnie.

Pálvölgyi Miklós, a férfiak szakvezetője mindhárom versenyben érmet vár, mint mondta, ebből egynek aranynak illene lennie.

A bajnok nélkül

A korábban megfogalmazott hivatalos elvárás azzal sem változott, hogy az egyéniben olimpiai ezüstérmes, kétszeres világelső, idén, Budakalászon Európa-bajnok Balogh Gábor nem tart a válogatottal. A szövetségi kapitány az október közepi csapatkijelölés alkalmával azt mondta: mivel Balogh már nem fiatal versenyző, a megerőltető Eb-felkészülés után egy másik hasonlót idén nem tudott vállalni, a pekingi olimpián azonban mindenképpen ott akar lenni és azon eredményesen is szeretne szerepelni, ezért pedig a következő időszakban mindent meg is fog tenni.

Tavaly, Varsóban a férfi váltó – Balogh nélkül – aranyérmet szerzett, emellett Vörös Zsuzsanna és a női csapat a hagyományos versenyben második lett. A férfistaféta a magyar öttusasport századik felnőtt világbajnoki érmét szerezte. Az erősebbik nem hagyományos versenyében nem volt teljes a csapat a döntőben, és egyéniben is elmaradtak a várakozástól a magyarok. A női váltó negyedik lett.

A Guatemalavárosba utazó magyar csapat
Nők:
Hagyományos egyéni és csapatverseny: Vörös Zsuzsanna, Füri Csilla, Máthé Vivien Egyéni induló: Alekszejev Tamara váltó: Vörös, Máthé, Alekszejev

Kulcsár Antal szövetségi kapitány a váltó végleges összeállítását a hagyományos verseny után alakítja ki.

Férfiak:
Hagyományos egyéni és csapatverseny: Horváth Viktor, Fülep Sándor, Kállai Ákos
Váltó: Horváth, Fülep, Kállai

Ajánlott videó

Olvasói sztorik