Élet-Stílus

BL: hibátlan a Lyon és a Manchester

Az Olympique Lyon és a Manchester United őrzi makulátlan mérlegét a Bajnokok Ligájában: a francia csapat a Dinamo Kijevet, az angol egylet pedig a Köbenhavt verte a csoportkör harmadik fordulójában.

Állás

E-csoport:
1. Lyon 9 pont
2. Real Madrid 6
3. Steaua 3
4. Dinamo Kijev 0

F-csoport:
1. Man. United 9
2. Celtic 6
3. Benfica 1
4. Köbenhavn 1

G-csoport:
1. CSZKA Moszkva 7
2. Arsenal 6
3. Porto 4
4. Hamburg 0

H-csoport:
1. AC Milan 7
2. Lille 5
3. Anderlecht 2
4. AEK Athén 1


BL: hibátlan a Lyon és a Manchester 1

BL: hibátlan a Lyon és a Manchester 2

E-csoport: idegenbeli győzelmek

A Getafe ellen a hétvégén vereséget szenvedő spanyol sztárcsapat már a 9. percben megszerezte a vezetést Bukarestben a helyi Steaua ellen: Guti szögletét követően Sergio Ramos mintaszerűen fejelt a hálóba. A hazaiak küszködtek, a spanyolok viszont könnyedén és ezúttal tetszetősen futballozottak. A szünet előtt Raúl növelte kettőre a különbségét, majd Robinho megpattanó lövése nyomán kötött ki a labda Carlos Fernandes kapujában. Hazai részről Valentin Badea kozmetikázott az eredményen 64. percben, igaz, ekkor még hátra volt az est fénypontja, Ruud van Nistelrooy gólja. A holland támadó pazar mozdulattal emelte át a rossz ütemben kilépő hazai hálóőrt. A találkozó krónikájához tartozik még, hogy a csereként beküldött David Beckham a századik alkalommal lépett pályára a Bajnokok Ligájában.


Hiába a fölényes diadal, a Real Madrid csak a második a csoportban, ugyanis a Lyon is nyert, sorozatban harmadszor, sőt, a franciák eddig még gólt sem kaptak. Kedd este viszont hármat is rúgtak. A 32. percben Juninho szabadrúgása után kötött ki a labda a bal felső sarokban, nem sokkal később pedig Kim Källström villant. A Dinamo Kijev a mezőnyben egyenrangú ellenfele volt a francia csapatnak, a kapu előtt azonban meglehetősen tanácstalanok voltak a hazaiak, nem úgy, Florent Malouda, aki Juninho szöglete után fejelt a léc alá, beállítva ezzel a 3-0-s végeredményt. Győzelmével a Lyon elméletileg már bejutott a legjobb tizenhat közé, a Dinamo viszont nulla ponttal az utolsó helyen pironkodik.

F-csoport: előnyben a britek

Ebben a kvartettben is eldőlni látszik a továbbjutás kérdése – a Manchester United és a Celtic ugyanis meglépett a riválisoktól. Az angol együttes a papírformának megfelelően, simán verte az Old Traffordon vizitáló FC Köbenhavnt, amely a hazája bajnokságában menetel, az európai kupasorozatban azonban csak szenved. A Paul Scholesnak, a “vörös ördögök” vörös üstökű fedezetének 39. percre volt szüksége ahhoz, hogy megszerezze huszadik gólját a Bajnokok Ligájában. A jubileumhoz tökéletesen passzol, hogy 20 méterről lőtt a kapu bal oldalába.


A Manchester United végig nagy fölényben futballozott, és a szünet után két újabb góllal a padlóra is küldte a megilletődött vendég együttest. A 47. percben a sorozatban először eredményes John O’Shea talált be közelről; a 83. percben pedig a csereként beállt Kieran Richardsont ölelgették a hazai játékosok, persze, Jesper Christiansen vállát is lapogathatták volna – a Köbenhavn kapusa ügyetlen mozdulatot tett, tulajdonképpen bevédte a középpályás távoli lövését.

A végeredményt tekintve a Celtic lekopírozta a Manchester Unitedet: Gordon Strachan emberei a vártnál lazábban intézték el a Paulo Jorge-t, Rui Costát, Marco Ferreirát és Giorgiosz Karagouniszt is nélkülöző Benficát. Az előző körben, a Köbenhavn ellen győztes gólt jegyző Kenny Miller tíz perc alatt kétszer is megadásra késztette a portugálokat, mind a két esetben tetszetős akció végén lőtt a hálóba. A 90. percben Stephen Pearson tette fel az i-re a pontot, midőn lövése után a labda a földről a léc alá vágódott. Ide tartozik, hogy Bajnokok Ligájában először eredményes 24 éves játékos két perccel korábban állt be, tehát jó csere volt. A Benfica, amely tavaly a nyolc közé jutott, csak a Köbenhavnt előzi meg a csoportban, a továbbjutástól messze van.
BL: hibátlan a Lyon és a Manchester 3

Daniel Carvalho (jobbra) bombagólt szerzett (EPA)



G-csoport: megfázott az Arsenal

Az Arsenalnak jó esélye van arra, hogy érdekelt legyen a nyolcaddöntő sorsolásán, azzal együtt, hogy Moszkvában elvesztette a veretlenségét. A házigazda CSZKA jobban érvényesült az orosz télben, mint a tavalyi döntős riválisa, és egy góllal megnyerte a meccset. Egy bombagóllal. A 24. percben Szergej Ignasevics gurított le egy szabadrúgást Daniel Carvalho elé, aki elemi erővel tüzelte a labdát a kapu közepébe. A mezőnyben fölényben játszott az Arsenal, de csak egy lesgólra futotta az erejéből.

A csoport másik mérkőzésén a Hamburg jókora pofont kapott Portóban. A HSV egyébként nem csak a BL-ben szerepel a vártnál gyengébben, a Bundesligában is botladozik. A portugálokat ez persze nem különösebben érdekelte, a 17. percben Lisandro Lopez góljával szerezték meg a vezetést, majd a szünet előtt Luis Gonzalez is feliratkozott az eredményjelzőre. Az argentin labdarúgó, akárcsak a hétvégi bajnokin, most is a tizenegyes pontról küldte a labdát a rendeltetési helyére – a jobb alsóba. Az FC Porto a szünet után is kétszer nyitotta ki a gólzsákot: előbb Helder Postiga, majd Lisandro Lopez labdája kötött ki a bal alsó sarokban. A megszégyenített német csapat szurkolóit talán még azt sem vigasztalja, hogy az este legszebb találata az egyik kedvencük, Piotr Trochowski nevéhez fűződik, aki 15 méterről pókhálózta ki a bal felső sarkot.

H-csoport: Kaká volt a döntnök

Az olasz AC Milan tíz emberrel is jobbnak bizonyult a mérkőzés előtt győzelemben reménykedő Anderlechtnél. A brüsszeli parti egyetlen gólját Kaká szerezte: a brazil középpályás az 58. percben – ekkor Daniele Bonera már nem volt a pályán – 25 méterről lőtt a hazaiak kapujába. Az Anderlecht kis szerencsével legalább az egyik pontot megszerezhette volna, csakhogy Mohamed Tchite lövését Dida bravúrral védte, míg a mérkőzést végigjátszó Juhász Roland, a belgák magyar válogatott védője a kapufát találta el.

A Lille két döntetlen után végre győzelemnek örülhetett, miután Lens-ban 3-1-re verte a Tőzsér Dánielt is a soraiban tudó AEK Athént. A magyar játékost az 55. percben cserélték le, akkor már a padon ült, amikor Mathieu Robail közeli lövésével megszerezte a vezetést. Jóllehet, kisvártatva jött a válasz, a Tőzsért váltó Vladimir Ivics remek mozdulattal lőtt a jobb felső sarokba. A hajrá már a franciák szája íze szerint alakult, a 83. percben valósággal lemásolták az első góljukat. Ezúttal is Kader Keita adott be jobbról és a Robail cseréjeként pályára lépő Daniel Gygaxnak nem okozott gondot néhány lépésről a bal felső sarokba továbbítani a labdát. A kegyelemdöfést végül Jean Makoun adta meg.

BL-csoportkör, 3. forduló


E-csoport:
Dinamo Kijev-Lyon 0-3 (0-2)
Gól:
Juninho Pernambucano (32.), Källström (38.), Malouda (50.)


Steaua Bucuresti-Real Madrid 1-4 (0-2)
Gól:
Badea (64.), ill. Sergio Ramos (9.), Raúl (34.), Robinho (56.), van Nistelrooy (76.)


F-csoport:
Celtic-Benfica 3-0 (0-0)
Gól:
Miller (56., 66.), Pearson (90.)


Manchester United-Köbenhavn 3-0 (1-0)
Gól:
Scholes (39.), O’Shea (47.), Richardson (83.)


G-csoport:
FC Porto-Hamburg 4-1 (2-0)
Gól:
Lisandro Lopez (14., 81.), Luis Gonzalez (45. 11-esből), Helder Postiga (69.), ill. Trochowski (89.)


CSZKA Moszkva-Arsenal 1-0 (1-0)
Gól:
Daniel Carvalho (24.)


H-csoport:
Anderlecht-AC Milan 0-1 (0-0)
Gól:
Kaká (58.)
Kiállítva: Bonera (47., AC Milan)


Lille-AEK Athén 3-1 (0-0)
Gól:
Robail (64.), Gygax (83.), Makoun (91.), ill. Ivics (68.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik