Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – Boban Marković vagy Jakuzák

Zenei kavalkád lesz a hétvégén Budapesten, pénteken metál- zúzás rengeti meg a Duna vizét az A38 hajón, a folyó másik felén pedig ugyanaznap a libanoni Rabih Abou-Khalil penget lágy dallamokat lantján a Művészetek Palotájában. Szombaton aztán lakomával egybekötött kortárs komolyzene szól majd a Jövő házában, miközben a Vígszínházban először röpköd Pán Péter dalolva Sohaország felé. Végül vasárnap Boban Markovic és kompániája húzza a talpalávalót a Művészetek Palotájában Palya Beával és Rúzsa Magdolnával kiegészülve.

Az otthonülők kedvéért a hétvége legjobb filmjeit is összegyűjtöttük a tévéből. Ezek között lesz Spilberg sci-fi, egy Sydney Pollack-krimi, és egy klasszikus lélektani dráma is, a Félelem bére.

A kérdés tehát ismét a régi: menjek vagy maradjak?

Menjek…


Péntek, október 13.


…metál mániára az A38-ra



Menjek vagy maradjak – Boban Marković vagy Jakuzák 1

Péntek este a hajón a magyar hardcore-metál fiatal generációjának színe-java garantálja az ütős ritmusokat. Fellép a magyarországi és külföldi fesztiválok állandó vendége, a Subscribe. A hattagú, különlegességként két énekessel felálló zenekar viharos és átütő színpadi produkciója, a pergő szövegek, vad riffek, az állandó akció magával ragadó koncertélményt kínál. Utána következik a rajongók és kritikusok által egyöntetűen zseniálisnak aposztrofált Isten Háta Mögött. A négytagú banda behatárolhatatlan stílusban zenél, elszállós pszichedélia, kőkemény zúzások, fantasztikus és költői szövegek, metáldzsessz, gitárdobálás, riff-faragás alkotja eszköztárukat. Az este folyamán fellép a fesztiválok és klubok programjából elmaradhatatlan Fish!, amely sajátos, szórakoztató stílusában mixeli a funkyt, a popot és a metált. Végül de nem utolsó sorban zenél a Shell Beach .

…lantkoncertre a Művészetek Palotájába


Menjek vagy maradjak – Boban Marković vagy Jakuzák 2

Rabih Abou-Khalil huszonegy évesen menekült Németországba a libanoni polgárháború elől. A müncheni zeneakadémia fuvola tanszakán tanult, így került nála közös látómezőbe a klasszikus európai és az arab zenei hagyomány. Művészi célkitűzése az arab instrumentális zene új útjainak a kutatása lett, ennek jegyében „tért vissza” a lanthoz, melyen már gyermekként megtanult játszani. Rabih Abou-Khalil zenéjének varázsát az adja, hogy képes hidat alkotni a keleti és a nyugati kultúra, valamint a népzene, a dzsessz és a klasszikus zene között. Művészete új fejezetet nyitott az arab zenében, 1990 óta tizenhét albumot jelentetett meg klasszikus-, dzsessz- és népzenészekkel együttműködve. Magyarországon egyetlen alkalommal, 1994-ben járt a WOMUFE vendégeként, rajongói azóta várták a visszatérését. Pénteki koncertjének címe: Lant határtalanul!

Szombat, október 14.


…tökfesztiválra az Őrségbe


Menjek vagy maradjak – Boban Marković vagy Jakuzák 3

Harmadszor rendezik meg az őrségi tökfesztivál, amely egész napos családi kikapcsolódást nyújt az Őrség szívében, kulturális és művészeti programokkal, humoros gyermek- és felnőttvetélkedőkkel. Egész napos családi rendezvény az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság területén, kulturális és művészeti programokkal, humoros gyermek- és felnőttvetélkedőkkel. Lesz tökkel készült ételek parádéja, tökcsodatermények versenye és kiállítása, tökszínház, töklámpás felvonulás, egyszóval izgalmas variációk egy témában. A fesztivált a Magyar Turizmus Rt. 2006-ban kiemelt gasztronómiai rendezvénye a Nyugat-Dunántúli Régióban.

…mesemusicalre a Vígszinházba



Menjek vagy maradjak – Boban Marković vagy Jakuzák 4

Szombaton újra felpezsdül az élet a Vígszínházban, ekkor lesz ugyanis az évad első bemutatója, a Pán Péter című mesemusical. A darabot J. M. Barrie nyomán Egressy Zoltán fordította, a dalszövegeket Sztevanovity Dusán jegyzi. A történet a gyermekirodalom klasszikusa, de a felnőtteknek is aktuális: az emberből kitörölhetetlen vágyról szól, hogy örökké a gyermekkor csodálatos, mesékkel és kalandokkal teli boldog világában éljünk. Az előadás a nagy sikerű musical sorozatba illeszkedik, melynek eddigi tagjai A padlás, az Óz, a Hamupipőke és A dzsungel könyve.
...komolyzenei lakomára a Jövő Házába


Menjek vagy maradjak – Boban Marković vagy Jakuzák 5

Több ezer éves hagyományt elevenít fel a nemzetközi kortárs zenei élet egyik legismertebb együttese, a Klangforum Wien, amikor Platón nyomán valódi zenés Lakomára invitálja a kortárs zene rajongóit. Az egyedülálló, csaknem nyolcórás produkció keretében az 1985-ben alapított szólista együttes keresztmetszetet ad a 20. századi zene rendkívül gazdag történetéből. Ám az est fő attrakciója, hogy a Mahlertől Iannis Xenakison át Morton Feldmanig nyúló zenetörténeti ív valódi gasztronómiai támaszt kap: egy gondosan összeállított, a művekhez kötődő, különleges vacsora hat fogása és a hozzá tartozó jófajta borok lesznek a nagyszabású koncert kísérői. Megfigyelhetjük, hogy miként hozza közelebb egymáshoz az embereket az étkezés rítusa, miként módosítja a zene befogadását az alkohol és az étkezés fokozatosan adagolt mámora, újra átélhetjük lélek és test egységét. A 2006-os Salzburgi Ünnepi Játékok záróprodukciója Budapesten is bizonyítja, hogy a 21. század elején újra eggyé válhat, ami valaha összetartozott: Apolló és Dionüszosz látszólag különböző, de a zene mágiájában mindig is egymásba olvadó világa.


Vasárnap, október 25.


…balkáni estre a Művészetek Palotájába



Menjek vagy maradjak – Boban Marković vagy Jakuzák 6

Boban Marković több fórumon is a „Balkán trombitakirálya” megtisztelő címet kapta – teljes joggal. E cím elnyeréséhez lemezei, filmzenéi, sikeres európai és amerikai koncertkörútjai mind-mind hozzájárultak. Koncertjein mindig utánozhatatlan hangulat uralkodik, fergeteges a jókedv és szárnyal a zene. Húsz éve Boban saját zenekarával járja a világot, amelyben az idei évtől kezdve már hivatalosan is fia a szólista és a zenekar vezetője. Bobannak így marad az a feladat, hogy hangjával és hangulatteremtő erejével továbbra is elkápráztassa közönségét – így egyre bővülő magyarországi táborának tagjait is. A zenekar műsorán az ismert filmzenék, az Underground, a Macskajaj nélkülözhetetlen slágerei szerepelnek, kiegészítve új albumuk, a Promise anyagával. Vendégként két énekes lép színpadra, Magyarországról Palya Bea, a Vajdaságból pedig Rúzsa Magdolna.

…bogármesére



Menjek vagy maradjak – Boban Marković vagy Jakuzák 7


A Bogármese a KFKI Kamarabalett és a Magyar Nemzeti Balett közös produkciója. A mese elején egy reggelen gyönyörű, gyógyító erejű virág nő a rét közepén, és a varázsvirág visszakergeti az erdőt uraló páncélfejű gonosz grafitbogarakat a föld alá. Ám egy napon hatalmas vihar támad, és letöri a varázsvirágot. Szárát a szarvasbogár veszi el, a szél ellen támasztékul. A széthullott szirmokat – fejük fölé tartva – különböző bogárkák viszik szerteszét az eső elől menekülve. Az ötödik szirom a Szivárványos Bogárkához kerül, de őt meglátják a föld alól kiszabaduló szürkebogarak és majdnem elfogják, de megmenekül, ám a csípéstől megbetegedik. Vajon sikerül-e új barátjának, a Csillagszemű Bogárkának még időben újra összeraknia a varázsvirágot, hogy Szivárványos meggyógyuljon, és a szürkebogarak ismét visszabújjanak a föld alá?

Moziba…

Kígyók a fedélzeten


Menjek vagy maradjak – Boban Marković vagy Jakuzák 8


A maffia félezer gyilkos csúszómászót szabadít egy repülőgép utasaira, hogy a köztük rettegő, ellenük tanúskodni készülő árulóval végezzen. Ám a rabkísérő FBI-ügynök jól irt. David R. Ellis volt kaszkadőr filmje nagyszerűsége egyszerűségében, hogy ne mondjuk, primitív voltában rejlik, tehát elvileg mégis kapcsolódik az emlegetett mozihoz, hiszen úgynevezett trashfilm a javából. Éppen ezért, vagy pont attól olyan jó, hogy az, aminek látszik: egy repülőgépnyi szerencsétlen megküzd egy repülőgépnyi hüllővel. Ha freudista megközelítésből szemlélnénk a filmet, gyorsan rávághatnánk, sikerének a titkát az emberiségnek a csúszómászóktól való ősi félelme táplálja. Ez részben igaz, de ehhez – az olykor (és szó szerint) ordító hiányosságai ellenére – egy jól megírt forgatókönyv, könnyen megjegyezhető viccek és beszólások (még ha bumfordiak is), rutinos színészi előadások társulnak.

…kiállításra

Simon György János-emlékkiállítás



Menjek vagy maradjak – Boban Marković vagy Jakuzák 9

Az ősz egyik legfontosabb képzőművészeti eseményeként egy világhírű, ám hazájában jórészt ismeretlen festő, Simon György János életművét ismerhetjük meg. A kedden megnyílt tárlat – szakemberek szerint – olyan, mintha először lenne Magyarországon Czóbel-, Rippl-Rónai- vagy Szőnyi István-kiállítás.

bővebben>>



maradjak …

…olvasni

Charles Gati: Vesztett illúziók


Menjek vagy maradjak – Boban Marković vagy Jakuzák 10

Az 1956-os szabadságharc 50. évfordulójára jelent meg magyarul a Vesztett illúziók. Zbigniew Brzezinski szerint Gati könyve éles fénnyel világítja meg a magyarországi forradalom történelmi drámájának három legfontosabb vonatkozását: a tragikus vezéralak, Nagy Imre csúf múltját és hősi átlényegülését; a magyar kommunisták kézben tartására irányuló zavaros, bomlasztó és hihetetlenül körmönfont szovjet erőfeszítéseket; s az Egyesült Államok „felszabadítási politikának” álcázott, gyermeteg tehetetlenségét. Az Egyesült Államok volt nemzetbiztonsági tanácsadója azt írja, hogy a Vesztett illúziók „felvillanyozó olvasmány, történelmi forrásmunkaként megkerülhetetlen.”

Litván György pedig így ír a könyvről: „Az 1956-os munkák szerzői között kevesen vannak, akiknek megadatott, hogy előbb szemtanúi és részesei lehessenek a magyar forradalomnak, majd a világpolitika washingtoni magaslatáról visszanézve alkossanak véleményt ugyanerről. Ez magyarázza a könyv széles perspektíváját, eleven olvasmányosságát, s talán sokakat vitára ingerlő konklúzióit is.”


…tévézni

Péntek, október 13.

21:10
TV2


Különvélemény

Menjek vagy maradjak – Boban Marković vagy Jakuzák 11


Steven Spielberg szép új világában Tom Cruise egy különleges rendőri egység vezetője. Őket három telepatikus képességekkel rendelkező lény segíti, akik minden gyilkosságot még elkövetése előtt lelepleznek. A rendőrök a médiumok segítségével a jövőbe látnak, előre gyűjtik össze a bizonyítékokat, tárják őket a bíróság elé, és a helyszínen, még az elkövetés előtt tartóztatják le a bűnöst. A következő jelentésben az osztag parancsnoka a saját nevét olvassa elkövetőként. Áldozatát nem ismeri, nem tudja, hol és miért gyilkolná meg az idegent. Társai természetesen a nyomába erednek, hogy megakadályozzák a gyilkosságot. A jövőben azonban szinte lehetetlen eltűnni a figyelő szempárok elől.


Szombat, október 14.
22:05,
Duna Televízió


Jakuzák

Menjek vagy maradjak – Boban Marković vagy Jakuzák 12


Az 1975-ös amerikai-japán krimit Sydney Pollack rendezte. Tono Toshiro egy zöld színű anyagot nyújt át egy hírhedt bérgyilkosnak, Katónak. A férfi eljuttatja a textildarabot egy Los Angeles-i üzletember, bizonyos George Tanner irodájába. Az anyag felszólítás: ha Tanner négy napon belül nem tér vissza Tokióba, hogy rendezze függőben lévő ügyeit, a következő küldemény, amely Japánból érkezik, Tanner elrabolt lányának teteme lesz. Tanner Harry Kilmerhez fordul segítségért, aki a második világháború után sokáig élt Japánban és Tanner lekötelezettje. Kilmer húsz év után visszatér Tokióba, és Tanner ügyében felkeresi régi szerelmének bátyját, a híres jakuzát, Tanaka Kent. Kilmer és Tanaka Ken, a japán és az amerikai kultúra jellegzetes figurái közt különös kapcsolat alakul ki.


Vasárnap, október 15.
22:30
m1


A félelem bére

Menjek vagy maradjak – Boban Marković vagy Jakuzák 13


Az 1953-as klasszikusban a történet Las Piedrasból – egy elfeledett városból indul, amely valahol Közép-Amerikában található. Különböző okokból a bajkeverők a világ minden tájáról megtalálják ezt a helyet. Két francia, egy olasz és egy német, elvállalnak egy veszélyes küldetést, csakhogy egy kis pénzhez jussanak, és hogy eltűnhessenek ebből a porfészekből. Egy amerikai olajipari társaság megbízza őket, hogy vezessenek el két nitroglicerinnel megtöltött teherautót egy ötszáz kilométerrel arrébb található fúrótoronyhoz. A hősök nem haboznak sokáig, és hamarosan nekiindulnak az öngyilkos küldetésnek, amely során a szállítmányuk bármikor felrobbanhat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik