Élet-Stílus

Sportjog: a NOB- és FIFA-elnök együtt tiltakozik

A tervezett európai sportjog módosítása miatt közös tiltakozó levelet fogalmazott meg és juttatott el az Európai Bizottsághoz Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB), valamint Joseph Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elnöke.

A két magasrangú sportvezető több pontot is kifogásol a tervezett törvényváltoztatásokkal kapcsolatban. Az Európai Unió többek között nem engedélyezné a sportban – főleg a labdarúgásban – a fizetések maximálását, valamint a játékosügynökök ellenőrzését. A FIFA – és az az UEFA – azt tervezi, hogy a tengerentúli profi ligában, különösképpen a kosárlabdában (NBA), jégkorongban (NHL) és baseballban (MLB) bevett bérplafon bevezetésével igyekszik megtörni az élcsapatok hegemóniáját.

Így nem történhetne meg, hogy egy-egy sztáralakulat felvásárolja a klasszisokat, és több éven, évtizedeken át mindig győzelmi esélyekkel lép pályára.


Az ügyben az Európai-Labdarúgó-szövetség főigazgatója, Lars-Christer Olsson is megszólalt: “A jogalkotóknak tisztában kellene lenniük azzal, hogy a sport egy speciális terület, sok esetben nem lehet összehasonlítani más gazdasági üzletággal. Nem harcot akarunk, hanem közösen megoldást találni.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik