Élet-Stílus

Eb-pályázat: megmérettünk – eredmény később

Elégedetten értékelte magyarországi látogatását az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) küldöttsége, amely a 2012-es kontinensviadal feltételeit vizsgálta az elmúlt három napban.

A rendezési feltételeket vizsgáló UEFA-delegáció, miután feltérképezte az olasz, valamint az ukrán és lengyel pályázatban szereplő helyszíneket, először Horvátországban tette tiszteletét, majd szerdán érkezett meg hazánkba. Debrecenben, Győrben, Székesfehérváron és végül Budapesten vizitált.


Magasan van a léc


Sűrű volt a program, az UEFA-küldöttek a terepszemle mellett Lampert Mónikával, a sportot is felügyelő önkormányzati és területfejlesztési miniszterrel, valamint Orbán Viktorral, a Fidesz elnökével is találkoztak. Péntek délelőtt Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel és Kóka János gazdasági miniszterrel folytattak megbeszélést, míg délután Demszky Gábor főpolgármesternél volt jelenésük, de előtte sajtóértekezletet tartottak a Parlamentben.


A tapasztalatukról sokat nem árultak el, az esélyeket illetően sem lettünk sokkal okosabbak. Giorgio Marchetti, az UEFA profi labdarúgásért felelős igazgatója újságírói kérdésre megjegyezte, az előző két – vesztes – kandidáláshoz képest előre lépett Magyarország, ugyanakkor az Eb-rendezés feltételei most sokkal komolyabbak, mint korábban.


“Az a feladatunk, hogy összevessük a pályázatban szereplő adatokat a helyszíni tapasztalatokkal, illetve értékeljük ezeket abból a szempontból, melyik pályázó lenne a legjobb házigazdája az eseménynek. Az Európa-bajnokság a világ egyik legjelentősebb sporteseménye, a rendezéshez ma már nem elég néhány stadion, fontos, megkerülhetetlen szempont a megfelelő infrastuktúra” – nyilatkozta Marchetti, aki pozitívan értékelte, hogy a horvát és a magyar kormányzat is garanciát vállalt az Európa-bajnoki rendezés mellett.



Eb-pályázat: megmérettünk – eredmény később 1

Gyurcsány Ferenc is találkozott az UEFA küldötteivel (MTI)


A szándék komoly – lesz pénz is


A sportvezető nem tartja hátránynak, hogy nálunk egyelőre csak tervek vannak, stadionok még nincsenek, mint mondta, 2012-ig még sok idő van hátra, valamennyi pályázatban szereplő vállalás teljesíthető. Magyar és horvát részről egyaránt reménykedéssel vegyült eltökélt hangon szóltak a sajtótéjékoztató résztvevői. A kandidálásunk egyik fővédnökeként jelenlévő Kóka János három szempontot sorolt fel, melyek véleménye szerint felénk billenthetik a mérleg nyelvét. Soroljuk.


Egy: Magyarországon a labdarúgás a nemzeti érzés része. Kettő: hazánk a következő hét évben – a költségvetésből és uniós forrásokból – összességében 23 milliárd eurót költ fejlesztésekre. Három: a régió országai közül hozzánk érkezett a legtöbb külföldi tőke az elmúlt tizenöt évben, ez pedig azt jelenti, hogy a befektetők bíznak az országban. “2012-re Magyarország készen áll a torna megrendezésére!” – zárta beszédét Kóka.


“Mi akarjuk rendezni az Eb-t!”


“Komolyan számolni kell velünk. Az üzenet egyértelmű: mi akarjuk rendezni a 2012-es Európa-bajnokságot” – szólt röviden horvát részről Zlatko Matesa, korábbi miniszterelnök, a Horvát Olimpiai Bizottság elnöke. A mellette ülő Kisteleki István MLSZ-elnök sem tartotta sokáig magánál a szót, miután megköszönte a kollégái áldozatkész munkáját, elmondta, büszke, hiszen komoly pályázatot tudtunk benyújtani.” A sajtótájékoztatón egy prezentációs kisfilmet is levetítettek (Kóka és Gyárfás Tamás főszervező beszélgetett, az UEFA képviselői mosolyogtak, míg Kisteleki elgonolkodva ült a vetítés alatt – csak az érdekesség kedvéért…), az esemény érdemi részének záróakkordjaként pedig a magyar szövetség elnöke és horvát kollegája, Vlatko Markovic aláírta, majd átnyújtotta az UEFA képviselőinek azt a nyilatkozatot, amellyel – számunkra kedvező döntés esetén – garanciát vállalnak a kontinensviadal megrendezésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik