Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – Bohémia vagy Szegénylegények

Hétvégére Bohémia fesztivált, Kutatók éjszakáját, Koldusoperát és Faludy-emlékestet ajánlunk többek között.

Már mindenki szeretné elfeledni az utcai zavargásokat. Erre a legjobb mód, ha keresünk valamilyen értelmes, szórakoztató programot. Jó választás például a Bohémia fesztivál, ahol cseh sörök mellett megérezhetjük Hrabal, Capek szellemét. Aki inkább a partikra esküszik, annak Pete Jordanék nyomják, aki Thalia szerelemese, annak az Alföldi-féle Koldusoperát ajánljuk. Ha akad olyan, aki mégsem akar kimozdulni a karosszékéből: a tévében is találtunk izgalmas programokat.


menjek…


péntek, szeptember 22.

… bohém alter-jazz és cseh punkkoncertre a Jövő Házába


Menjek vagy maradjak – Bohémia vagy Szegénylegények 1

Visací Zámek

Nem lehet nem szeretni egy olyan országot, amit valaha úgy hívtak, hogy Bohémia. Az elnevezés helytállóságát azóta számos író, rendező, képzőművész és zenész bizonyította, még ha ma már cseheknek hívjuk is őket. Olyannyira kedves ez a cseh bizsergés magyar szívünknek, hogy 1989 óta Budapesten évente Bohémia fesztivált rendeznek. Az idei – tehát majdnem nagykorúvá vált – rendezvény szeptember 22-én és 23-án várja a cseh kultúra, elsősorban a filmek, a zene és a gasztronómia barátait.

A fesztivál első napján fellép a legendás Psí Vojáci zenekar, valamint a cseh punkzene üdvöskéje, a Visací Zámek. A Psí Vojáci – 1989 előtt csak félhivatalosan koncertezhetett PVO néven, elsősorban ellenzéki underground jazz- és rockfesztiválokon. A zenekar vezetője Filip Topol, énekes-zongorista-költő-író, Jáchym Topol, a modern cseh irodalom legnépszerűbb írójának testvére. A zenekar három tagból áll (zongora-ének, dob, basszusgitár), immár közel harminc éve zenélnek együtt. A „cseh Európa Kiadó” koncertjeire Havel is gyakran ellátogatott.
A történelmi jelentőségű bohém punkbandának, a Visací Zámeknek pedig a már a neve (Függőlakat) is sokat sejtet…


bővebben>>


… a kutatók éjszakájára a főváros több pontjára


Menjek vagy maradjak – Bohémia vagy Szegénylegények 2

Kutatók közelrõl

A Kutatók Éjszakája európai kezdeményezés egy egész napos tudományos-szórakoztató jellegű eseménysorozat, melynek fő célja a kutatás és a tudomány népszerűsítése, a kutatói életpálya vonzóbbá tétele. Európa-szerte egyszerre zajlanak majd a tudományt, a kutatást népszerűsítő programok. Személyesen találkozhatunk kutatókkal, betekinthetünk munkájukba, megnézhetjük, kipróbálhatjuk a kutatási eredményeiket, de akár együtt is szórakozhatunk velük az este során. A főváros több pontján – elsősorban egyetemekhez kötődő helyszíneken – zajló programok során lehetünk például vulkanológusok, fejthetünk ördöglakatokat, részt vehetünk kalandos hajótúrán is.

bővebben>>

… Koldusoperára a Bárkába


Menjek vagy maradjak – Bohémia vagy Szegénylegények 3

Koldusopera

„Aki ma a hazugság és a tudatlanság ellen harcolni akar, és az igazat akarja írni, annak legalább öt nehézséget kell legyőznie. Szüksége van bátorságra, hogy megírja az igazságot, noha azt mindenütt elnyomják; bölcsességre, hogy felismerje, noha mindenütt elleplezik; művészi erőre, hogy jól forgatható fegyverré kovácsolja; ítélőképességre, hogy kiválassza azokat, akik valóban jól forgatják majd; ravaszságra, hogy el is tudja juttatni hozzájuk” – írta művéről Bertolt Brecht. Van ma ennél aktuálisabb téma az országban? A rendező Alföldi Róbert szerint a darab üzenetét manapság már zsigerből értjük. Mi történik az emberrel a pénz, a csalás, a hazugság világában?


szombat, szeptember 23.


… Brains-lemezbemutató koncertre az A38 Hajóra


Menjek vagy maradjak – Bohémia vagy Szegénylegények 4

Bár a 94-ben alakult Brains „a magyar drum and bass bandként” hirdeti magát, muzsikája ennél sokkal változatosabb. Visszhangos dubok keverednek pörgős elektronikával, sodró raggázások laza reggae-kkel. És persze az egésznek a mélyén ott a d’n’b elsöprő lendülete. Mindez élőben, nagyszerű, összeszökott, halálpontos zenészektől, úgyhogy egy Brains-koncert súlyos víz- és öntudatvesztéssel jár. A zenekar legfrissebb lemeze a sokatmondó Humanual címmel jelent meg, ennek bemutatójára kerül sor az A38-on. Akinek ez nem elég, csókolja meg a kemencét! Akinek az se, annak még ott lesz Palotai, DJ Mango & MC Sena, és MC Kemon is.

…death discóba a Trafóba


Menjek vagy maradjak – Bohémia vagy Szegénylegények 5

Alan McGee

Tavaly szeptemberben indult útjára Budapest egyik legsikeresebb indie party-sorozata, a Death Disco, miután a „britpop keresztapja”, Alan McGee úgy gondolta, hogy London után Budapesten is havi rendszerességgel megmutatja, milyen irányba is tartanak az gitárzenék manapság. A klubesteken az egy-egy hazai zenekar bemutatkozását követően McGee lépett a lemezjátszók mögé, aki az elmúlt 20 év legfontosabb felvételei és a legfrissebb brit együttesek dalai közül válogatott. Itt a folytatás, az indie hősök jegyében! Ez azt jelenti, hogy továbbra is fellépnek a magyar színtér zenekarai, és maga McGee mint házigazda is jelen lesz, ám minden alkalommal elkíséri majd egy speciális vendég. Zenészek, előadók, olyasvalakik, akik az elmúlt időszakban valami nagyon komolyat letettek az asztalra, akik világszerte ismertek, s most eljönnek, hogy a Death Disco keretében megmutassák, milyen zenéket is szeretnek ők, mik is voltak rájuk hatással, és persze hogy megtáncoltassák a budapesti közönségét. Az első este vendége Steve Mason lesz, az egykori legendás Beta Band énekese, aki ma King Biscuit Time nevű projektjén dolgozik.


…Pete Jordan, Freeland és Tayo-partira a Mokkacukába



Menjek vagy maradjak – Bohémia vagy Szegénylegények 6

Pete Jordan

Pete Jordan hozta össze Albion legtalpmegdolgozóbb projektjét, a Spectrumot. Hip-hop, funk, oldschool, electro, vagy nevezzük csak szimplán breaknek: boldogan ugrálunk majd, míg csak izmaink bírják, sőt még azon is túl szombat este a Mokkacukában. Ráadásul Jordant elkíséri Adam Freeland és Tayo is, ami külön-külön is erős szombat estét ígér szintén.


…Eric Sumo- és Načeva-koncertre a Jövő Házába


Menjek vagy maradjak – Bohémia vagy Szegénylegények 7

Naceva

A Bohémia fesztivál második napján az Amorf Ördögök „utódaként” elhíresült Erik Sumo zenekart bulizhatjuk végig, majd a cseh alternatív zene egyik különleges csillaga, Načeva következik, aki páréves szünet és négy, ma már legendás és beszerezhetetlen album után most DJ Five kíséretében bizonyítja, hogy nem idegen számára a legmodernebb műfaj sem.

bővebben>>


vasárnap, szeptember 24.

… Faludyra emlékezni Szentendrére


Menjek vagy maradjak – Bohémia vagy Szegénylegények 8

Faludy

A szentendrei Tömegközlekedési Múzeumban nem Faludy György halálára, hanem sokkal inkább 96. születésnapjára emlékezhetünk. Ekkor jelenik meg a Hangzó Helikon tizenegyedik kötete, a Faludy György verseskötet és CD, amelyre Gerendás Péter komponált dalsorozatot, beleépítve eddigi Faludy-megzenésítéseit és az 1956, te csillag című versre írott Kaláka-dalt. Az est az új lemez bemutatója, a műsor első része pedig Vallai Péter és a Kaláka együttes összeállítása Faludy György és kortársai címmel.

…Besh o drom-koncertre a budaörsi városházára

A Besh o drom megalakulása óta a magyarországi világzene legnépszerűbb zenekarává vált. Muzsikájában a balkáni és magyar
Menjek vagy maradjak – Bohémia vagy Szegénylegények 9

Besh o drom

népzene ölelkezik a klezmerrel és a szvinggel, sodró lendületű előadásuk kényes kritikust és táncolni vágyó hallgatót egyaránt elvarázsol. Az együttes népszerűségét három lemez és tucatnyi külföldi meghívás jelzi, Barcelonától Montréalig mindenhol tomboló fogadtatásban részesül. Naná, hogy Budaörsön sem lesz ez másként!

…kiállításra

Simon György János-emlékkiállítás



Menjek vagy maradjak – Bohémia vagy Szegénylegények 10

Az ősz egyik legfontosabb képzőművészeti eseményeként egy világhírű, ám hazájában jórészt ismeretlen festő, Simon György János életművét ismerhetjük meg. A kedden megnyílt tárlat – szakemberek szerint – olyan, mintha először lenne Magyarországon Czóbel-, Rippl-Rónai- vagy Szőnyi István-kiállítás.

bővebben>>


maradjak …

…olvasni

Charles Gati: Vesztett illúziók


Menjek vagy maradjak – Bohémia vagy Szegénylegények 11

Az 1956-os szabadságharc 50. évfordulójára jelent meg magyarul a Vesztett illúziók. Zbigniew Brzezinski szerint Gati könyve éles fénnyel világítja meg a magyarországi forradalom történelmi drámájának három legfontosabb vonatkozását: a tragikus vezéralak, Nagy Imre csúf múltját és hősi átlényegülését; a magyar kommunisták kézben tartására irányuló zavaros, bomlasztó és hihetetlenül körmönfont szovjet erőfeszítéseket; s az Egyesült Államok „felszabadítási politikának” álcázott, gyermeteg tehetetlenségét. Az Egyesült Államok volt nemzetbiztonsági tanácsadója azt írja, hogy a Vesztett illúziók „felvillanyozó olvasmány, történelmi forrásmunkaként megkerülhetetlen.”

Litván György pedig így ír a könyvről: „Az 1956-os munkák szerzői között kevesen vannak, akiknek megadatott, hogy előbb szemtanúi és részesei lehessenek a magyar forradalomnak, majd a világpolitika washingtoni magaslatáról visszanézve alkossanak véleményt ugyanerről. Ez magyarázza a könyv széles perspektíváját, eleven olvasmányosságát, s talán sokakat vitára ingerlő konklúzióit is.”

…tévézni

péntek, szeptember 22.
m2, 22.05,

Mystery Train


Menjek vagy maradjak – Bohémia vagy Szegénylegények 12

Jarmusch első színes filmje 24 óra alatt játszódik Memphisben. A középpontban egy lerobbant szálloda áll, ahol az éjszakát töltik – egymásról nem is tudva – a három epizód szereplői: egy Elvis-rajongó fiatal japán pár; egy halott férje hazaszállítását intéző olasz fiatalasszony és a lökött angol barátjával szakított amerikai lány; és végül ez utóbbi fivére és annak néger haverja a részeg bánatában bűnözővé lett angollal. Reggel aztán mindenki indul tovább.

szombat, szeptember 23.
m1, 23.40.

Szegénylegények

A most 85 éves Jancsó Miklós átütő erejű, világhírű filmjében 1869-ben gróf Ráday Gedeon kormánybiztos megkezdi az ország közbiztonságának helyreállítását. Tevékenységének egy része arra irányul, hogy felkutassa és ártalmatlanná tegye azokat a
Menjek vagy maradjak – Bohémia vagy Szegénylegények 13

szegénylegényeket és betyárokat, akik a 48-as szabadságharcban Rózsa Sándor vezetésével részt vettek. Az elfogottakat egy alföldi sáncban tartják, ahol néhány magánzárka kivételével szabad ég alatt, a puszta földön élnek a rabok. A kihallgatások egy közeli tanyán folynak. Szabályszerű ítélet itt nem születik. A hatalom emberei a legkülönbözőbb kegyetlen lélektani módszerekhez folyamodnak az emberek megtörésére. Ennek esik áldozatul Gajdor is, aki saját bőre mentésének reményében besúgóvá válik.


Menjek vagy maradjak – Bohémia vagy Szegénylegények 14

vasárnap, szeptember 24.
TV2, 22.35

Truman show

Peter Weir filmjének főszereplője (Jim Carrey) egy tv-show sztárja – de nem tud róla. Élete egy véget nem érő tv-show. Truman nem is sejti, hogy békés szülővárosa egy óriási stúdió, melyet egy jó fantáziájú producer-rendező (Ed Harris) ötlött ki és vezet, hogy az ott élő és dolgozó emberek hollywoodi színészek, hogy még szüntelenül csacsogó felesége is szerződtetett színjátszó. Ám Truman egyre többet tud meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik