Élet-Stílus

Szoftver segíti a bírókat

A bírók munkáját hivatott segíteni egy új kínai számítógépes szoftver, amely az aktuális ügy adatai alapján ajánlja fel a lehetséges ítéleteket. A hatóságok a munka gyorsulását és a korrupcióval kapcsolatos vádak visszaszorulását várják.

A kelet-kínai Shandong provinciában bevezetett megoldás a tervek szerint a bírósági perek lefolytatásának és az ítélethozatal egyszerűsítését, “szabványosítását” szolgálná. A bűnügyi esetek adatainak begépelésével, a bíró áttekintheti a szoftver által kínált megoldási lehetőségeket és ezek közül választva mondhatja ki a végső szót. A kissé hihetetlennek hangzó lépésre többek között éppen a bírókkal kapcsolatos vádak miatt került sor.

“Szeretnénk megfelelő alapot, sémát kialakítani a bűnügyi esetek tárgyalásainál, hogy elkerüljük azokat a helyzeteket, amikor ugyanazon bűnökért esetleg alapvetően más ítéletet hoznak” – magyarázta Wang Homei főbíró. Az országban ez azért jelent a megszokottnál nagyobb problémát, mert a kormányzati intézkedések ellenére a pályán lévők jó része nem részesült megfelelő szintű oktatásban, nem beszélve a jogi képzésről, amely értelemszerűen szintén elengedhetetlen lenne. Emellett számos esetben vádolták meg az ügyben eljáró bírókat részrehajlással, vagyis – legalábbis a szenvedő alanyok, illetve a lakosság véleménye szerint – meglehetősen nagy a korrupció.

A szoftverbe betáplált adatok és egyéb, az esetben nagyobb jelentőséget játszó körülmények megadása után a bíró megkapja a lehetséges döntések listáját. A végső szót természetesen továbbra is ő mondja ki, a lista mindössze megadja a lehetséges alternatívákat.

Az illetékesek reményei szerint ezzel javul a hatékonyság, és a helyzetnek jobban megfelelő döntések születnek. Mások ugyanakkor arra hívják fel a figyelmet, hogy az eljárásokat nem lehet egységesíteni, automatizálni, hiszen minden egyes esetben más-más tényezők merülhetnek fel, amire nem lehet ráhúzni ugyanazt a sémát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik