Élet-Stílus

Meg lehet verni Mourinhóékat?

Chelsea

Ha a papírformát nézzük, akkor idén is Jose Mourinho által irányított londoni gárda a bajnokság legnagyobb esélyese: a keret erőssége nem sokat változott annak ellenére, hogy Eidur Gudjohnsen (Barcelona), Damien Duff (Newcastle), Asier del Horno (Valencia), Carlton Cole (West Ham), Hernán Crespo (Internazionale), és Glen Johnson (angol, Portsmouth) is távozott a klubtól.

A Chelsea-ben folytatja ugyanis a pályafutását a jelen egyik legveszélyesebb támadója, Andrij Sevcsenko. Szintén a nyáron igazolta le Roman Abramovics együttese Michael Ballackot a Bayern Münchentől, a nigériai John Obi Mikelt a Lyn Oslótól, és Henrique Hiláriót a Nacional Madeirától. A keret továbbra is rendkívülien kiegyensúlyozott, és a szakértők szerint pontosan emiatt lesz szinte képtelenség megakadályozni a Chelsea címvédését.

Azt, hogy a csapat mégsem verhetetlen fényesen példázta a múlt hétvégén lejátszott Community Shield, azaz az angol Szuperkupa döntője. Az FA-kupagyőztes Liverpool a mérkőzés nagy részében alárendelt szerepet játszott a bajnok ellen, ám a győzelmet végül sikerült megszerezniük.

A Chelsea ellenfelei akár idegenben, akár otthon minden bizonnyal mélyen beállnak majd védekezni, és a mini világválogatottnak (a várható kezdő tizenegy így festhet: Cech – Ferreira, Carvalho, Terry, Bridge – Cole, Lampard, Makelele, Ballack, Robben – Sevcsenko) becézett gárdának nagyon nehéz dolga lesz. Az elmúlt idényekben is bebizonyosodott azonban, hogy a csapat minimalista, és tökéletesen megelégszik egy 1-0-s eredménnyel. A keretet és a cserepadot végignézve a Chelsea pedig bárki ellen jó legalább egy gólra.

Arsenal

Az Arsenal tavalyi éve a Premier League-ben nem úgy sikerült,
Meg lehet verni Mourinhóékat? 1

Az Arsenálnál nagyon örülnek, hogy a francia maradt (EPA)

ahogyan azt Arsene Wenger szerette volna, de az Ágyúsok bőven kárpótolták a rajongóikat a Bajnokok Ligájában. A döntőt ugyan elveszítette a rendkívülien fiatal csapat a Barcelona ellen, ám így is óriási meglepetést okoztak a Juventus és a Real Madrid kiverésével. Senki nem várta tőlük ezt a remek eredményt, főleg azok után, hogy távozott a csapattól Patrick Vieira. A francia tréner által kiszemelt fiatal tehetségek azonban bebizonyították, hogy ha nem is folyamatosan, de lehet rájuk számítani.

A Premier League-ben messze a várakozások alatt teljesített a gárda – elsősorban idegenben hullajtottak el sok pontot -, és a szakértők szerint kérdéses, hogy az idei szezonban Cesc Fabregas, Philippe Senderos, Emmanuel Eboué és Mathieu Flamini fel tud e nőni az együttes szupersztárja, Thierry Henry mellé, aki tavaly is szokásához híven ontotta a gólokat. Sokat segíthet a csapaton Tomas Rosicky érkezése: a technikás középpályás passzokkal tömheti a francia csatárt. A klubot nyáron elhagyta Robert Pires, Dennis Bergkamp és Sol Campbell, de Wenger idáig is remek érzékkel építette be a keretbe a fiatalokat, akik ma már meghatározó embernek számítanak nemcsak az egyesületben, hanem hazájuk válogatottjában.

Manchester United

Veszélyes lehet még Mourinhóékra a Manchester United is, amely azonban elveszítette a nyáron az egyik kulcsjátékosát. A holland Ruud van Nistelrooy nem egy meccset “hozott” már Sir Alex Fergusonéknak, és a góljaira idén is nagy szükség lenne. Hasonló formátumú támadót ráadásul nem igazolt a skót szakember. Solksjaer, Saha és természetesen Wayne Rooney pótolhatja majd a hórihorgas holland csatárt, ám a norvég illetve francia igen sérülékeny.


Meg lehet verni Mourinhóékat? 2

Marad a béke? (Reuters)

De nem is elsősorban a támadósor okozhat fejtörést Fergusonnak. Az angol válogatott Michael Carrick ugyan Manchesterbe igazolt, de még így is lyukas a csapat középpályája. Scholes továbbra sem teljesen egészséges, és egyelőre még kérdéses, hogy sikerül e elcsábítani a vébén az angol válogatottból kimagasló Owen Hargreaves-t a Bayern Münchentől.

Nistelrooy mellett elhagyta a ManU-t többek között Quinton Fortune (Bolton) és Tim Howard (Everton) is. Az ő kiesésük nem okozhat komoly problémát, hiszen mindezek ellenére erős az együttes kerete. Ronaldo és Rooney is kibékült egymással a németországi világbajnokságon történtek után. (Mint ismert az angol-portugál összecsapáson a fiatal szélső negyven métert sprintelt, hogy piros lapot követeljen Rooney durvaságáért. A két játékos ezt követően a sajtón keresztül üzengetett egymásnak, de a jelek szerint kibékültek.)

Liverpool

A szakemberek szerint azonban nem a Manchester lesz idén a Chelsea legnagyobb riválisa, hanem a Liverpool. Rafael Benitezék vannak a papírformát tekintve legközelebb a legutóbbi két szezon bajnokához, de nekik is egyenletesebben kell teljesíteniük, ha valóban meg akarják szorítani Mourinhóékat. A nagy csapatokkal szemben jól teljesítettek a liverpooliak, problémát az elvileg
Meg lehet verni Mourinhóékat? 3

Gerrardtól nagyon sok függ Liverpoolban (EPA)

könnyebbnek ígérkező összecsapások okozták. Benitez is tökéletesen tisztában van azzal, hogy mit kell tenniük: “Stabilizálni kell a teljesítményünket, nem lehetünk ennyire rapszodikusak.”

A keret nemhogy gyengült, inkább erősödöttt annak ellenére, hogy sokan ott hagyták az együttest. Bruno Cheyrou (Rennes), Djibril Cisse (Marseille), Dietmar Hamann (Bolton), Chris Kirkland (Wigan), Fernando Morientes (Valencia) és Djimi Traore (Charlton) azonban nem volt állandó kezdő. Sok függhet attól, hogy az új szerzemények – Aurelio (Valencia) Craig Bellamy (Blackburn), Gabriel Paletta (Atletico Banfield) és Jermaine Pennant (Birmingham) – mennyi idő alatt illeszkednek be a csapatba. Ha a csapat kulcsemberének, a világbajnokságon érthetetlen módon gyengén szereplő Steven Gerrardnak is jól megy a játék, akkor bárki ellen képesek nyerni.

Természetesen nem szabad megfeledkezni a Tottenham, a Blackburn, a Newcastle, vagy az Everton együtteséről sem, de nagyon nehezen elképzelhető, hogy a Premier League bármelyik másik csapata beleszólhat a bajnoki cím, sőt akár a dobogós helyezések sorsába. Szombat délutánra már okosabbak leszünk: az egyik bajnokesélyes fellépésével, a Liverpool sheffieldi vendégjátékával elkezdődik az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik