Élet-Stílus

Cseh László parádés ezüstje

A 200 m vegyes aranya után szombat este 200 m háton - újabb országos csúccsal - Eb-ezüstérmet nyert Cseh László. Szepesi Nikolett sokadszorra úszott magyar csúcsot, és ez 50 háton a hatodik helyre volt elég.

Cseh László a pénteki 1:57.76 perces eredményét múlta felül, amikor 1:56.69-cel csapott a célba az Európa-rekorddal (1:55.44 p) első Arkagyij Vjacsanyin mögött. Az orosz kiválóság az ezúttal ötödik német Helge Meeuw június 24-i 1:56.34-es idejét adta át a múltnak.

Ahhoz képest, hogy a szám eleddig kimaradt Cseh világversenyes programjából, a nemzetközi bemutatkozás kiválóan sikerült. És vasárnap még hátra van a harmadik medállal – nevezetesen arannyal – kecsegtető 400 m vegyes úszás.

Szepesi Nikolett hetedik

A német Janine Pietsch nyerte a nők 50 méteres hátúszó számát, Szepesi Nikolett pedig a hetedik lett. Magyar szempontból éppen az volt a futam kérdése, farag-e további tizedeket vadonatúj csúcsából Szepesi, és ha igen, az mire lesz elég? A Kőbánya SC versenyzője 29.22-es országos rekorddal, hatodikként jutott be a döntőbe. A válasz felemásra sikeredett: Szepesi 29.13 másodperccel megint javított az eddigi legjobb magyar eredményen, de előbbre lépnie így sem sikerült.

Jóllehet több selejtezőt már nem rendeztek szombaton, Takács Krisztián mégis továbbjutott a legjobb 16 közé. A Dunaferr 50 m gyorson indult versenyzője az összesítésben eredendően a 20. lett, ám a kvalifikációt követően többen is visszaléptek az előtte végzettek közül, így lehetett ott mégis a délutáni elődöntőben. Más kérdés, hogy ott már nem sok vizet zavart: 22.71 másodperccel a 15. lett, de egyéni csúcsát tovább javította, amiért dicséret illeti. S az sem mellékes, hogy közvetlenül a nagy klasszis, ám itt haloványabban teljesítő holland Pieter van den Hoogenband mögött zárt utolsó előttiként az elődöntőben.

Boulsevicz remekelt

Az este utolsó magyar érdekeltségű elődöntőjében, női 200 m pillangón Boulsevicz Beatrix, a szám rövidpályás változatának Európa-bajnoka, a 100 m budapesti Eb-negyedikje úszta a legjobb időt (2:09.14 p), ennél fogva elsőként került be a vasárnapi fináléba. Ahol persze nagy csata vár majd rá például a világcsúcstartó, olimpiai bajnok lengyel Otylia Jedrzejczakkal és másokkal, a magyar bajnok azonban láthatóan kiváló formában várja a befejező napi erőpróbát. Az egymás mellett úszó honfitársnők közül a másik magyar, Lipcsei Krisztina is bepillangózta magát a nyolcas döntőbe: 2:10.86 perces egyéni csúccsal nyolcadikként “csapódott” az elittársasághoz.

Az ukrán Andrij Szergyinov nyerte a férfiak 100 méteres pillangóúszását. Az ezüstérmet a francia Amaury Leveaux, a bronzot az orosz Nyikolaj Szkvorcov szerezte meg.

A 200 méteres gyorsúszás döntője a lengyel Otylia Jedrzejczak sikerét hozta. Mögött a német Annika Liebs, illetve a francia Laure Manaudou végzett még dobogós pozícióban. A 2004-es athéni olimpián 200 m pillangón aranyérmes Jedrzejczak tavaly október 1-jén autóbalesetben súlyosan megsérült, az általa vezetett gépkocsiban ülő 19 éves fivére, Szymon pedig életét vesztette. Ezt követően márciusig nem úszott versenyszerűen.

Két győztes 50 mellen

A hatos pályán tempózva hatodikként ért célba Flaskay Mihály az 50 m mell döntőjében, ahol nem túl gyakori végeredmény született: az ukrán Oleg Liszogor és az olasz Alessandro Terrin holtversenyben lett első egyformán 27.48 másodperc alatt letudva a távot. Flaskay ideje 28.07 másodperc, a dobogóhoz – jelesül a bronzéremhez – országos csúcsához (27.51 mp) közelebbit kellett volna úsznia.

Az Eb utolsó előtti napjának záró úszódöntőjében 7:09.60 perces Európa-csúccsal fölényes győzelmet aratott az olaszok 4×200 méteres férfi gyorsváltója, míg a magyar staféta a kontinens nyolcadik legjobb négyese. Makány Balázsék előbbre rukkolni nem tudtak a selejtezőbeli produkciójukhoz képest, de újabb négy századot szűkítve délelőtti rekordjukon még lejjebb, 7:24.10-re szállították le az országos csúcsot. Az olaszok saját Európa-rekordjukat javították meg, a korábbi, 7:10.86-os időt 2001. július 27-én úszták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik