Élet-Stílus

NBA: változások a rájátszásban

Az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) illetékesei a csapatfőnökök tiltakozásának a hatására megváltoztatták az október 31-én induló szezonra érvényes szabályokat.

Rengeteg kritika érte az NBA vezetőit az elmúlt szezon rájátszása előtt a kiemelések kapcsán. A bírálatokra reagálva változtattak a rendszeren: mostantól a nyugati illetve keleti főcsoportban a négy-négy legjobb csapatot a 82 meccses alapszakaszban elért eredményei alapján emelik ki. Ez annyit jelent, hogy az egyes divíziók nyertesei (Atlantic, Central, Northwest, Pacific, Southeast és Southwest) nem automatikusan kerülnek a kiemelési lista első helyeire.

Az elmúlt szezonban elsősorban a Dallas Mavericks tiltakozott a szerintük igazságtalan rendszer miatt. A kiemelési listán csak a negyedik helyen szerepeltek Dirk Nowitzkiék, mivel a Southwest divízióban csak a második helyet szerezték meg. A csapatnak mindemellett sokkal jobb volt a mérlege (60 győzelem, 22 vereség) mint a Northwest (Denver: 44 győzelem 38 vereség) és a Pacific (Phoenix: 54 győzelem, 28 vereség) győztesének. Így történhetett meg Nyugaton, hogy már az elődöntőben összekerült a Dallas a San Antonio Spurs-szel (63 győzelem, 19 vereség). A párharcot végül a nagydöntőig menetelő Mavericks a hetedik, idegenben lejátszott mérkőzésen döntötte el.

A szerdán bejelentett változásokat az illetékesek azzal indokolták, hogy ezáltal igazságosabb lesz a kiemelés. “A klubtulajdonosok fair körülményeket akartak” – kommentálta Stu Jackson, az NBA alelnöke, a “Board of Governors” döntését.

Idén még a három divíziónyertes automatikusan a lista első három helyére került. A 2007-es rájátszásban már a két főcsoportban a három divíziónyertest és a legjobb divíziómásodikat a mérlegük alapján kerülnek fel a listára. Az új rendszer értelmében az elmúlt szezonban a Dallasé lett volna a második hely Nyugaton a San Antonio mögött

Ajánlott videó

Olvasói sztorik