Élet-Stílus

„Nagytestvér” vezeték nélkül

admin
admin

2006. 07. 19. 12:38

A Linksys új IP-kamerájával távolról, böngészőn keresztül is vezérelhető videofelvétel is készíthető.

A Cisco Systems otthoni és kis irodai hálózati eszközöket gyártó divíziója bemutatta új, vezeték nélküli webkameráját. A WVC200 típusjelzésű, hangfelvétel készítésére is alkalmas Wireless-G kamera dönthető, forgatható, és zoom funkcióval is rendelkezik (Pan/Tilt/Zoom, PTZ).

Az új PTZ internetes videokamera a weben keresztül bárhová élőkép- és hangfelvételt küldhet, amit felhasználók egyszerűen, böngészőn keresztül nézhetnek és hallgathatnak.

A hagyományos, PC-hez csatlakozó webkamerákkal szemben az új internetes videokamera saját IP-címmel rendelkezik, így a felhasználók egyszerűen csatlakoztathatják azt meglévő Ethernet vagy vezeték nélküli hálózatukra. A WVC200 kamera előlapján található LCD-kijelző mutatja az aktuális IP-címet, ezért több kamera felügyelete sem jelent nehézséget.

„Olyan kamerát terveztünk, amely a kisvállalkozások számára lehetővé teszi irodáik felügyeletét a munkaidő alatt és után is” – mondta David Tucker, a Linksys kisvállalkozási üzletágának termékmarketing-igazgatója. „A kamera az interneten keresztül elérhető, így az iroda távolról is megfigyelhető. A felhasználókat e-mailen vagy telefonon lehet riasztani, amennyiben a munkaidőn kívül váratlan mozgást észlel a készülék, így nincs szükség a kamera képének aktív figyelésére. Ideális, kellő biztonságérzetet adó megoldás, a kisvállalkozások által is megfizethető áron.”

Távvezérelt megfigyelés

A WVC200 képei jelszóval védhetők vagy teljesen nyilvánossá is tehetők. A dinamikus DNS-támogatás révén a kamera könnyen megjegyezhető URL „néven” érhető el, még akkor is, ha a cég dinamikus IP-címet használ.

A két forgástengely és a kétszeres digitális nagyítás révén a kamera mozgása és fókusza távirányítással is állítható. Egyszerre akár tíz felhasználó is megjelenítheti a kamera képét. A mellékelt szoftverrel több kamera is kezelhető, ezek képe és hangja merevlemezen tárolható, illetve dátum és időpont alapján összetett keresési funkciók is a felhasználók rendelkezésére állnak. A felvétel mozgásérzékelésre indul, de lehetőség van manuális, vagy előre megadott időpontban előre programozott felvétel készítésére. A lejátszás pedig a Windows Media Player programmal is történhet, külön lejátszó szoftverre nincs szükség.

Fejlett videofunkciók

Az MPEG-4 videotömörítéssel jó minőségű, 640×480-as felbontású videofelvétel készíthető nagy képkocka-sebesség mellett. Az MPEG-4 kódolás változó sávszélességű környezetben is jó képminőséget biztosít. A WVC200 az MJPEG videotömörítést is támogatja, ami nagy sávszélességnél garantáltan jó minőségű felvételt biztosít.
Az átfogó képrögzítési képességek között megtalálható még az infravörös szűrő, amellyel külső infralámpa használatával gyenge fényviszonyok között vagy teljes sötétségben is értékelhető felvételek rögzíthetők. A képről pillanatfelvételt (JPEG formátumban) lehet készíteni és tárolni. A pillanatfelvételek ütemezve is elkészíthetők, majd FTP-kiszolgálóra küldhetők.

Biztonsági funkciók

A PTZ webkamera fejlett funkcióihoz sorolható a biztonsági üzemmód is. Ha a kamera mozgást érzékel, megkezdi a kép- és hangfelvételt, és egyben üzenetet küld az irodába, személyhívóra vagy mobiltelefonra. A kamera által küldött e-mail üzenetekhez rövid videofelvétel is csatolható. Ha a helyzet megkívánja, a felhasználók ezután bejelentkezhetnek az élő videofelvétel megtekintéséhez. A vezeték nélküli helyi hálózat (WLAN) biztonságát szolgáló funkciók közé tartozik a WEP és WPA titkosítás.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.