Élet-Stílus

Elhunyt Illés György, az operatőrök mestere

Életének 92. évében elhunyt Illés György kétszeres Kossuth-díjas operatőr, a mai magyar operatőrök nagy mestere - jelent meg hétfőn késő délután a Magyar Operatőrök Társasága honlapján.

A kiváló művész híradófilmek készítése után 1949 és 1996 között hatvanhat játékfilm operatőre volt, 1949-ben ő indította el az operatőri képzést a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Stílust teremtett a Valahol Európában, a Ház a sziklák alatt, valamint az Isten hozta, őrnagy úr! című magyar filmek fényképezésével.

A magyar operatőrök közül szinte mindenki őt tekinti a mesterének, s ugyanígy tekintenek rá az Amerikában világhírűvé vált magyar operatőrök, mint például Koltai Lajos, Kovács László vagy Zsigmond Vilmos is.

Kende János, a Magyar Operatőrök Társaságának elnöke az MTI-nek nyilatkozva arra emlékeztetett: a mester nem csupán “nagyszerű operatőr” volt, de ő újította meg a hatvanas években a magyar film képi világát. “Ő volt a hatvanas, hetvenes évek újító szelleme” – tette hozzá, utalva arra, hogy Illés György sokáig és sokat alkotott. A negyvenes évek végétől évtizedeken át ő vezette a hazai operatőrképzést, de még az utóbbi esztendőkben végzett hallgatók is tanultak tőle.

Illés György a Magyar Operatőrök Társaságának tiszteletbeli elnöke volt. 2004-ben a Magyar Mozgókép Mestere díjjal tüntették ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik