Élet-Stílus

Letölthető a Vista második bétája

A Microsoft elindította a Consumer Preview Programját, ami azt jelenti, hogy mától bárki szabadon letöltheti a Windows Vista második bétaváltozatát. Ez azonban jelenleg némi problémába ütközik, lévén a kijelölt szerverek alig bírják a rohamot.

A Vista második bétaverziója jelenleg csak angol, német és japán nyelven, illetve 32 és 64 bites változatokban érhető el. A Vista 32 bites verzióját tartalmazó ISO mérete 3,5 GB, míg a 64 bites verzió 4,4 GB helyet foglal, és ezzel éppen hogy ráfér egy írható DVD-lemezre. Miután kiírtuk a DVD-re és beraktuk a DVD-olvasóba, választhatunk, hogy frissítjük a meglévő Windows XP-nket vagy – és ezt ajánlják a szakemberek – egy teljesen új partícióra telepítjük fel az új operációs rendszert.

Akinek nincs módja letölteni a Vistát, az meg is rendelheti a Microsofttól, ebben az esetben körülbelül 16 eurót kell fizetnie. Ez az összeg már tartalmazza a csomagolási díjat és a szállítási költséget is. Ezenkívül a felhasználóknak még egy lehetőségük van: várnak, amíg a Vista második bétája megjelenik a számítástechnikai újságok DVD-mellékletein.

Mielőtt letöltenénk a fájlokat, be kell szereznünk egy Windows Live ID/Passport-azonosítót és meg kell hogy kapjuk a termékazonosító kulcsot, aminek a segítségével egyszerre legfeljebb tíz számítógépre installálhatjuk a Vistát. Ezt a termékazonosító kulcsot és a letöltési linket később elküldik e-mailben is. Célszerű a letöltés előtt meggyőződni arról, hogy a számítógépünk Vista-kompatibilis-e, illetve ajánlott a letöltésvezérlőt alkalmazni, ugyanis így folytatni tudjuk a folyamatot akkor is, ha megszakadna.

Aki most letölti a Vista második bétaverzióját, az később tesztelheti majd az új operációs rendszer RC1-es változatát is, ezenkívül a második bétát a Microsoft bevett gyakorlatától eltérően nem 180 napig, hanem közel egy esztendőn át lehet tesztelni. A Vista RC1-et egészen 2007. június elsejéig lehet használni. Üröm az örömben, hogy az RC1-es verziót nem lehet majd frissíteni a Vista végleges változatára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik