Élet-Stílus

A futballhuligánok is készülődnek a vb-re

A németországi közvélemény-kutatások sokat sejtetők: a lakosság háromnegyede úgy látja, futball-huliganizmusra kell számítani a futball-világbajnokság mind a 12 helyszínén, s a megkérdezettek kétharmada szerint elsősorban a stadionok adhatnak „otthont” a szurkolók és a rendőrök összecsapásainak. Nem árt felkészülni, a huligánok és a szélsőjobboldaliak már hónapokkal ezelőtt emlékezetes vb-t ígértek be.

Randalírozók: ki a legerősebb?

Anglia, Németország és Hollandia igencsak híres a futballhuligánjairól, ám az utóbbi időkben eggyel bővült a kör: Lengyelország is csatlakozott hozzájuk. Az eddigi hírek szerint a lengyel „kemény mag” arra akarja felhasználni a németországi futball-világbajnokságot, hogy megmutassák: ők sokkal veszélyesebbek, mint a brit, a holland vagy a német társaik.

A német és a lengyel huligánok közötti első összecsapás színtere nagy valószínűséggel a június 14-i Lengyelország-Németország meccs lesz Dortmund-ban, amelyre előreláthatóan buszok sokaságával érkeznek majd a lengyel hazafiak, akik már most kemény „menetet” ígérnek. A lengyel huligánok számottevő csoportja utazik Németországba. Hónapok óta szervezik a vb-re való felkészülésüket, hol és hogyan is csapjanak majd össze más nemzetek futballhuligánjaival – nyilatkozta még májusban Marcin Kornak, a futball terén uralkodó fasizmus és rasszizmus elleni szervezet, a Nigdy Wiecej (Soha Többé) egyik tagja az AFP-nek.

A németországi ZDF tévécsatorna májusban a lengyel futballhuligánokról készített egy összeállítást, akik hónapok óta olyan szlogenekkel tüzelik magukat, mint a „A II. Világháború megtorlásáért” vagy „A németek vérét”. Nem jelent problémát az sem, hogy nincsen jegyük, a későbbiekben ugyanis aligha adódik olyan alkalom, hogy ilyen könnyen eljussanak egy világbajnokság helyszínére – magyarázták egyes megszólalók a lelkes készülődés okát. Lengyelország eddig 600 huligánt tartott vissza a németországi kiutazástól, azonban a hírek szerint még így szép számban várhatók rendbontásra készülők. Közel 250-300 ezer lengyel szurkolót várnak, akinek az 5 százaléka tekinthető huligánnak, azaz 12-15 ezer rendbontó minden bizonnyal lesz a soraikban.

Ami az angol szurkolókat illeti, ők a beharangozások szerint kisebb számban fogják képviseltetni magukat a nemzetközi huliganizmus terén. Körülbelül 100 ezer szurkoló utazik Németországba a mérkőzésekre, melyből több mint 3 ezer regisztrált bajkeverő átjutását úgy próbálták megakadályozni a brit hatóságot, hogy bekérték az útlevelüket. Kérdés azonban, hogy ez a rendelet milyen sikerrel járt.

A házigazda kínálata is igen vonzó: Németországban 9500 futballhuligánt tartanak nyilván, akik közül 3 ezer könnyen kiveheti a részét az összetűzésekből.

A belga huligánok is precíz haditervet dolgoztak ki. Az egyik belga lap tudósítása szerint május utolsó hetében 10 belga klub huligánjai a keleti országrészben, Hasselt városában gyűltek össze, hogy megszervezzék a világbajnokság idejére tervezett lépéseiket. Ám megnyugtató hírek részükről sem érkeztek: ahogy a feketelistás országok huligáncsoportja, úgy a belgák is a III. Világháborúra készülnek Németországban, egységes belga frontot alkotva.


A futballhuligánok is készülődnek a vb-re 1

A német huligánok is készülnek (AFP)

Etnikai tisztogatásokat ígérnek

Ahogy a futballhuligánok, úgy a szélsőjobboldaliak is gyűlést tartottak, hogy pontosítsák a vb-én való „szereplésüket”. A német Tagesspiegel című napilap beszámolója szerint az európai náci csoportok márciusban Adolf Hitler szülővárosában találkoztak, s a titkos gyűlés keretében azt próbálták megszervezni, hogyan fordíthatják a németországi nyári sporteseményt a muzulmán bevándorlók elleni fasiszta akciókká, illetve hogyan tudnák a neofasiszta mozgalom hírnevét öregbíteni. A világbajnokságot ugyanis véleményük szerint arra kell felhasználni, hogy egész Európára kiterjedően a törököket és az – iszlám terroristáknak vélt – észak-afrikai bevándorlókat megcélzó etnikai tisztogatásokat indítsanak el.

A náci csoportok megmozdulási tervei között szerepel, hogy támogató jellegű felvonulást szerveznek az iráni elnök, Mahmud Ahmadinezsád mellett, akit holokauszt-tagadással vádolnak. A szimpatizáló tüntetésekre várhatóan Leipzigben, Nürnbergben, Berlinben és a Ruhr-vidéki Gelsenkirchen városban lehet számítani.

Igaz, az osztrák és a német hatóságok tagadják, hogy a titkos brannaui gyűlés egyáltalán megtörtént volna, ám a német belügyminiszter annyit azért közzétett, hogy a neonácik a világbajnokság megzavarását tervezik. A színes bőrű drukkereket mindenesetre már figyelmeztette Németország, hogy a sportesemény ideje alatt fokozottabb kockázatnak vannak kitéve, és könnyen rasszista megnyilvánulások célpontjaivá válhatnak a vb valamennyi helyszínén.

Felvonulásokban az ígéretek szerint nem lesz hiány, sőt, már az első konkrét időpontok is napvilágot láttak. A portugál szélsőjobboldali Frente National párt vezetője bejelentette, hogy június 11-én, az Angola-Portugália rangadó idején szerveznek felvonulást, ugyanis Angola egykor portugál gyarmat volt. Az iráni hírügynökség, az Iran News értesülése szerint pedig német neonáci tüntetések várhatóak június 21-én Leipzigben az Irán-Angola mérkőzés idején.


A futballhuligánok is készülődnek a vb-re 2

Gyakorlatoznak a rendõrök (dpa)

Nyelvtanulás és náci sisak

A brit kormány nemcsak hasznos tanácsokkal, útbaigazításokkal látta el szurkolóit, hanem kis útiszótárral is, így Németországban már játszi könnyedséggel fognak sört rendelni, illetve érdeklődni a telektulajdonostól, hogy felverhetik-e a sátrukat a földjén. Hiába a jó modor, a brit drukkereket aligha fogják udvariasnak tartani a németek, főként, ha éppen a – heves vitákat kiváltó – „Always kick ahead, any head” (az egyes fejek rugdosására is ösztönző) feliratú pólót viselik.

A holland fanatikus szurkolók sem ígérkeznek „jófiúknak”: náci sisakokban szurkolnak csapatuknak a stadionokban és a kivetítők előtt. Egy holland cég ugyanis a Wehrmachtban használt sisakok műanyagból készült, narancssárga színű mását készítette el a vb-re a szurkolói számára. Az ötlet nyerő volt: a Schijndel-i székhelyű cég több ezer sisakot adott már el, amelyeken olyan szlogenek szerepelnek, mint a “Gyerünk, Hollandia, gyerünk!” vagy a “Támadj!”. Weno Geerts, holland formatervező szerint csak egy jó viccről van szó, ám a Holland Futballszövetség és a hivatalos szurkolói klub vezetősége nem osztja Geerts nézetét, mondván rossz ízlésre vall az irritáló sisak. S mint fogalmaztak, nem szeretnék, ha bármi is a világháborús időkre utalna a vb ideje alatt.

Egyesek a vb-hangulatba a muzulmán-ellenességet is igyekeznek becsempészni. Komoly vitát váltott már ki az iszlám vallási oldalakon megjelenő futball-labda, amelyen a sporteszközt a vb-én résztvevő országok zászlói díszítik, ám a szaúdi zászló helyén zöld mezőben a muzulmán hitvallás, az úgynevezett „sahada” (ami azt takarja, hogy Nincs más Isten, csak Allah, és Mohamed az ő Prófétája) szerepel. A web-oldalakon pedig felháborodva továbbítják a fotót, mondván így akarnak egyesek belerúgni a muzulmán vallásúakba.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik