Élet-Stílus

A bíró igent mondana a Pentagon-hacker kiadatására

admin
admin

2006. 05. 10. 16:03

A hónapok óta folyó Petagon-hacker perében drámai fordulatot hozhat a bíró jelenlelegi álláspontja. Evans bíró a hacker kiadatása mellett foglalt állást, amely a vádlottnak súlyos éveibe kerülhet.

Hónapokon át küzdött a kiadatása ellen, az az angliai hacker, aki korábban a Pentagon gépeinek adatbázisaiba való betörés miatt került a vádlottak padjára szülőhazájában. A bűnlajstrom azonban nem korlátozódik az amerikai hadügyminisztérium gépeinek megtámadására, további feltört szerverek jelezték a NASA-nál tett látogatását.

A brit rendőrség még tavaly júniusban fogta el Gary McKinnon-t, akit azzal vádoltak, hogy több alkalommal is behatolt az Egyesült Államok Nemzeti Légi és Űrrepülési Hivatalának, illetve az amerikai fegyveres erők számítógépes rendszereibe. Az akkor 39 éves, korábban rendszergazdaként dolgozó férfi már 2002-ben kivívta magának a minden idők legnagyobb katonai hackerének járó titulust, miután összesen 53 számítógépbe hatolt be engedély nélkül.

McKinnon összesen 14 államban követett el bűncselekményeket, adminisztrátori jogokat szerzett, azonosítókat törölt, fontos rendszeradatokat távolított el, jelszavakat lopott és előkészítette a terepet ahhoz, hogy később még több számítógépbe törhessen be. Egy hónappal elfogását követően meglehetősen hihetetlen sztorival állt elő: szerinte a NASA titkos akciókat folytat a Földön kívül, és teljes nyilvántartást vezet a bolygón kívül tevékenykedő űrpilótákról, illetve az egyes űrflották között végrehajtott hajócserékről.

Ennél valamivel földhözragadtabb volt azon állítása, miszerint tevékenysége alatt soha nem volt egyedül, és a nap huszonnégy órájában tudomása volt a katonai rendszerekben párhuzamosan “dolgozó”, hasonló szándékú német, olasz, dán, török, vagy éppen thaiföldi programozókról.

Amennyiben kiadják az Egyesült Államoknak, és ott az eljárás során bűnösnek találják, szakértők szerint akár 1,75 millió dolláros pénzbüntetést, és 60 évnyi börtönt is kaphat.

A lehetséges büntetések között említik még Guantanamót, ahol a fellebbezés minden esélye nélkül töltheti el hátralévő napjait. Arra azonban még vádlói sem találtak bizonyítékot, hogy titkos adatokat töltött volna le, vagy továbbított volna egyéb országoknak.

A per mostani állása szerint az angol belügyminiszter dönti el azt, hogy kiadják-e McKinnon-t, aki Amerikában semmi jóra nem számíthat.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.