Élet-Stílus

Internetfüggők: akárcsak a drogosok

A netfüggők számáról Magyarországon csak becsült adatok vannak, a szakemberek szerint a rendszeresen internetezők közel hat százalékáról mondható, hogy a világháló szenvedélybetege - erről Ritter Andrea pszichológus beszélt az MTI-nek.

Egy ötezer fős mintán készült felmérés szerint a “problémás” internetezők mintegy ötven százaléka 20 év alatti, főként a középiskolás korosztály képviselői közül kerül ki – mondta Ritter Andrea. Az előnyök mellett egyre több problémát is okoz az internet használata, vannak olyan diákok, akik akár napi 18 órát is interneteznek – tette hozzá.

Demetrovics Zsolt, az ELTE Pszichológiai Intézetének oktatója az MTI érdeklődésére elmondta: ahogy az alkohol-, a drog- és a játékfüggőkről, úgy az internethasználókról is elmondható, hogy akkor lesznek passziójuk szenvedélybetegei, ha a netezés a normál életvitel kárára megy. A pszichológus a netfüggőség negatív következményei között említette az iskolai teljesítményromlást, a pár-, családi- és kortárskapcsolatok megromlását.

Már Magyarországon is megjelentek az úgynevezett “cyberözvegyek”, akiknek az internet túlzott mértékű használata miatt romlott meg házasságuk – mondta. Hozzátette: a probléma elmélyüléséhez gyakran hozzájárul az internet éjszakai használata, ami, különösen hosszú távon, nagymértékben csökkenti a másnapi munkaképességet és sok esetben munkahelyi problémákhoz, elbocsátáshoz vezethet.

A pszichológus szerint a “függőknél”, akik akár heti 40-80 órát is eltöltenek a világháló előtt, elvonási tünetek is felléphetnek, ilyen a nyugtalanság, az alvászavar, a szorongás, az internet körüli gondolatok és az akaratlan gépelési mozdulatok. Hozzátette: a netfüggők általában nem azok közül kerülnek ki, akik munkájuk miatt töltenek el akár tíz órát is naponta a képernyő előtt, sokkal inkább az otthoni “szörfözők” a veszélyeztettek.

A pszichológus felhívta a figyelmet arra is, hogy a netfüggőség önmagától nem alakul ki, mint minden szenvedélybetegség mögött itt is a kiváltó okokat kell keresni, amelyek gyakran megegyeznek a függőség következményeivel. Sokan a magány, a házasságukkal való elégedetlenség, a munka okozta stressz, az unalom, a fizikai megjelenésüket illető bizonytalanság elől menekülnek az internethez, ezért a probléma megoldásának kulcsa is a kiváltó okok orvoslása.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság honlapján olvasható adatok szerint 2005 végén Magyarországon a háztartások 26 százalékában volt internet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik