Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – vadak vagy Amelie

Lassan megszokjuk, hogy minden hétvégén több világsztár közül kell választanunk. Nincs ez másként most sem: a legendás Weather Report vezetőjének, és az Animals énekesének mostani koncertjeire el kell menni. És ez még nem minden.



Március utolsó hétvégéje még különöseb politikai nagygyűlések nélkül zajlik. Érdemes viszont ellátogatni az A38-as Hajóra, a Fonóba, a Jövő Házába, a Pecsába vagy akár a Vaúttörténeti Parkba, mert e helyeken garantáltan fontos dolgok fognak történni az előttünk álló napokban. Aki pedig előre megfontolt szándékkal otthon akar maradni, hát tegye: neki is ajánlunk némi unaloműzőt.



Március 24. péntek

… egy Gerald nevű srácra, az A38 Hajóra


Menjek vagy maradjak – vadak vagy Amelie 1

A Gerald nevû srác

A kortárs tánczenék egyik óriása, a manchesteri house – és drum and bass legenda magát egyszerűen A Guy Called Gerald-nak nevezete el. Először nyomja Magyarországnak az albioni elektronikus talpalávalót.
A Gerald nevű srác pályája a nyolcvanas évek végén indult. Klasszikus döngölős chicagói house-on és detroiti technón keresztül jutott el a legendás 808 State tagságáig. Stílusa egy idő után eklektikusabbá vált, a jungle-ba éppúgy belekóstolt, mint a drum and bassbe. A villódzó, mindig újra éhes manchesteri szcéna egyik legnagyobb újítójaként minden stílusirányzaton rajta hagyta összetévesztthetelen kézjegyét, és mostanra igazi eklektikus és változatos DJ-vé és producerré érett.
Nem lesz ám egyedül a Hajó színpadán: Coyote, Dj Naga és Popbitch mutatja meg, hogy bár Budapest nem olyan ködös mint Albion, de legalább olyan jól kezelik az e-kütyüket a DJ-i.

… Ando Drom koncertre a Fonóba


Menjek vagy maradjak – vadak vagy Amelie 2

a zene, ami veled marad

A roma folklórt a jazzel és a sanzonvilággal zseniálisan ötvöző Ando Drom vezetője, Zsigó Jenő azt írja: „Ha zenélsz és ezt a zenét hallgatod, szabad vagy. A lelkedben annyit sírsz, örülsz, álmodozol, szenvedsz, lebegsz, amennyit csak egy szabad ember tud. Nem vagy sem cigány, sem gadzso, sem szegény sem gazdag, szerelmes vagy szerelemtelen. Az vagy, aki. Az Ando Drom pedig a zene, ami veled marad.”
Az 1984-ben alapított Ando Drom az 1992-es Chants Tziganes De Hongrie, „Az év folklórlemeze”-díjas 1995-ös Kaj Phirel o Del, a nemzetközi világzenei ranglistán 45. helyezett 1998-as Phari Mamo és az első koncertfelvétel, a Live’99 után tavaly év végén megjelentette Muro Nav című új albumát.




Március 25. szombat

… az Aerocafe tavaszi nyitófesztiváljára a Vasúttörténeti Parkba


Menjek vagy maradjak – vadak vagy Amelie 3

Az Anima is nyomja a vasutak közt

Az idei első Aerocafé ismét egyedi helyszínen landol, fedélzetén egy igazán „elegánsnak” mondható, ezúttal is eklektikus programkínálattal. A partyt ezúttal Nohabok, 424-es gőzmozdonyok és az Orient expressz büfékocsija veszi körbe. A Vasúttörténeti Emlékparkban légikávézók a Boozoo Bajou legénységével, a Dzihan & Kamien párossal és az élő koncerttel hozzánk látogató URBS-al találkozhat. A hazai színeket Palotai, Infra Gandhi és az Anima Sound System képviseli, utóbbi új albumumát mutatja be a budapesti közönségnek.
Bár az Aerocafénak otthont adó, impozáns vasúti csarnok busszal és villamossal is könnyen megközelíthető, a vendégek a Nyugati Pályaudvarból ingyenesen induló partybusszal is megcélozhatják a helyszínt.

… jazzlegenda koncertjére a Jövő Házába


Menjek vagy maradjak – vadak vagy Amelie 4

A Szindikátus vezetõje

Joe Zawinul neve azonos egy jazztörténeti legendával, amelyet Weather Report címszó alatt tart számon a nagyközönség. Bécsben született 1932-ben és a nagyhírű helyi konzervatórium elvégzését követően azonnal sikeres koncert-zongoristaként indult a háború utáni Ausztriában. 1959-ben elnyerte a bostoni Beerklee College of Music ösztöndíját és letelepedett az Egyesült Államokban. Az iskolával egyidejűleg elkezdődtek az amerikai fellépések is: elsőként Maynard Ferguson mellett, majd Slide Hampton és az ünnepelt énekesnő, Dinah Washington oldalán, egészen 1961-ig. A következő kilenc év már a világhír felé vezet: a zseniális szaxofonos, Cannonball Adderley partnereként, “Mercy, Mercy, Mercy” című kompozíciójáért Grammy-díjat kap, valamint – ma már klasszikusnak számító felvételeken (In A Silent Way, Bitches Brew) – szerepel a Király, Miles Davis együttesében! Ebben a formációban találkozik Wayne Shorter-rel, akivel 1970-ben megalapítják a korszakos jelentőségű Weather Report zenekart, amely összetéveszthetetlenül egyedi hangzásának köszönhetően a jazzben soha nem tapasztalt népszerűséget vívott ki magának. Ettől az időszaktól számítva Zawinul szerzeményei és szintetizátorjátéka az elektronikus zenei eszközöket kifinomultan alkalmazó fusion-jazz legmagasabb szintjét jelentik mind a mai napig.

A Weather Report feloszlása után 1985-től a Weather Update, majd a Zawinul Syndicate elnevezésű zenekaraival folytatja sikereit. Ez utóbbi 2006 tavaszán ismét vadonatúj felállásban indul turnéra, melyen a köztiszteletben álló Mester legújabb felfedezettjeit mutatja be: Ana Paula Siva, Aziz Sahmaoui énekeseket, Alegre Correa gitárost és Jorge Bezerra ütőhangszerest.

… Eric Burdon koncertre a Pecsába


Menjek vagy maradjak – vadak vagy Amelie 5

A felkelõ nap háza megálmodója

Ötödször tér vissza Budapestre a most 65 éves Eric Burdon, a 60-as évek kitűnő csapata, az Animals énekese. Ezúttal a Petőfi Csarnokban nyomja minden idők kezdő gitárosainak – a Deep Purple Füst a víz felettje melletti – kedvencét A felkelő nap házát.

Eric Burdon évek óta Kaliforniában él, különböző együtteseivel rendre feldolgozza az eredeti Animals sikerszámait. Az év elején jelent meg a Soul Of A Man című, évek óta először teljesen új anyagot tartalmazó albuma, egy kitűnő blueslemez. Érdekes, hogy kifejezetten bluesos hangja ellenére eddig nem készített tisztán blueslemezt. Burdon 1983-ban a BS-ben adta első magyarországi koncertjét, 1992-ben és 1993-ban a 60-as évek virtuóz billentyűsével, Brian Augerrel a Petőfi Csarnokban, majd 1994-ben a Szigeten saját együttesével lépett fel.

A mostani budapesti koncerten elsősorban a Soul of a Man dalait mutatja be, de – akárcsak korábbi budapesti koncertjein – nyilván most is előveszi majd a legnagyobb Animals-sikereket. Idei európai turnéja március 9-én indult Párizsból.

Bővebben cikkünkben >>

Március 26. vasárnap

… Mozart Maratonra a Jövő Házába


Menjek vagy maradjak – vadak vagy Amelie 6

Mozart kifulladásig

Nem semmi vállalkozás délelőtt 11-től, kisebb szünetekkel kifulladásig Mozartot hallgatni. Ha nem is Guiness rekord, de erős vasárnapi bevállalás, az biztos. Oberfrank Péter vezényletével és a MÁV Szimfonikus Zenekarral a Figaro házasságát, a Così fan tutte-t és a Don Giovannit tűzi műsorra a volt Millenáris.

„A három opera nem alkot trilógiát, nem áll össze egyetlen történetté, s bár szervesen összekapcsolódnak, nem egészítik ki egymást. Csak annyira hatnak egymásra, mint három egymás mellé helyezett festmény, melyek önkéntelenül is triptichont alkotnak. A három darab tematikája közös: szerelem, emberi viszonyok és hogyan ismerünk magunkra a másik emberen keresztül. Az is összeköti a három operát, hogy hiányzik belőlük – még a francia forradalomhoz kapcsolható Figaróból is – az ideologikus szempont, ami a többi nagy színpadi Mozart-művet jellemzi. Szerintem bármilyen sorrend elképzelhető. A maratont zárhatná a Così (keserű kicsengés), de akár a Figaro is. A Figaro befejezése ugyanis a „legmozartibb”, ennél gyönyörűbben egyik zenéje sem sugározza a békét, a megbocsátást, egyik sem sugallja ennyire meggyőzően, hogy a létezés értelme az egymás mellett élés megtanulása. Miért bocsát meg a grófné? Mert hisz abban, hogyha egy bűnös eljut arra a pontra, hogy bocsánatot kérjen, akkor nem szabad megtagadni tőle az esélyt. Ha ez nem így lenne, akkor a világnak nem lenne értelme.” – írja a rendező, Kovalik Balázs.

… kiállításra


Magyar vadakra a Nemzeti Galériába



Menjek vagy maradjak – vadak vagy Amelie 7

Egy magyar vad képe

A Tavaszi Fesztivál legfontosabb tárlata, a Magyar Vadak Párizstól Nagybányáig 1904-1914 című kiállítás. A több mint kétszáz festmény, száz grafika lenyűgözően mutatja be a festészet 20. század eleji forradalmának magyar mestereit.

Bővebben>>

… fürdőbe


Akár beköszönt a tavasz, akár itt marad a későtél a fürdők melegében bármit szidhatunk és bármit elfelejthetünk. A hosszan tartó partiról hazatérve pedig nincs kellemesebb, mint még akkor hajnalban a meleg termálvízben kezdeni meg a regenerálódást. Fürdő-összeállításunkból kiderül, hogy országszerte hová érdemes menni relaxálni. >>

Maradjak…

…tévézni

Péntek, március 24.
20.30 Filmmúzeum

Gyula vitéz télen-nyáron


Menjek vagy maradjak – vadak vagy Amelie 8

Bácskai Lauró István 1970-ben készült gunyoros közéleti és médiakritikájának középpontjában egy tévésorozat áll. A végvári csaták idején játszódó film amatőr főszereplője, a sörgyári melós, Prohászka Feri (Koncz Géza) lángra lobbantja a magyar nők szívét. A sorozat kirobbanó sikert arat, hevíti a magyar öntudatot. Az elharapódzó törökellenes kampány azonban közbelépésre serkenti Bodó főszerkesztőt (Kállai Ferenc): Gyula vitézt hűtlenség miatt meg kell ölni. Csakhogy a közönség nem tűri a csúf véget, követeli a folytatást… Ha ezt a Győzike készítői látták volna!

Szombat, március 25.
21.30 Duna Tv

Amelie csodálatos élete


Menjek vagy maradjak – vadak vagy Amelie 9

Csodálatos, humoros, s egyben mélységesen szomorú film, Audrey Tautou brilliáns, bájos címszerepével. Gyönyőrű képek, furcsa hangulat, kihagyhatatlan sokadszorra is.
Amélie (Audrey Tautou), a naív fiatal lány Párizsban él, a Montmartre-on. Élete egyhangúan telik, egy környékbeli bisztróban felszolgálóként dolgozik, a szomszédokkal pedig olyan bensőséges kapcsolatot tart fenn, mintha egy kisvárosban élne. Ám egy nap váratlan fordulat történik: A lakásának egy titkos zugában kis dobozra talál, amely az előző lakó gyerekkori emléktárgyait tartalmazza. Elhatározza, hogy visszajuttatja a kis dobozt jogos tulajdonosának. Ettől kezdve élete gyökeresen megváltozik, rájön, hogy valami módon képes környezetét boldogabbá tenni.. Szívesen boronál össze magányos embereket, amiből gyakran komoly bonyodalmak származnak. De jótéteményei közepette megismer egy különös fiatalembert (Mathieu Kassovitz) és most már a környezetén a sor, hogy segítsenek rajta.

Vasárnap, március 5.
21.05, Duna Tv

Három szín: piros


Menjek vagy maradjak – vadak vagy Amelie 10

Krzysztof Kieslowski trilógiájának harmadik, Oscar díjjal jutalmazott harmadik részéről Reményi Józyef Tamás így ír: “a Piros hősnője fogoly, fotómodellként a konzumkultúrához, magánemberként egy kisszerű, szeretni sem képes, ám féltékenykedő fickóhoz láncolva. Megismerkedik egy bíróval, aki aktív korában legálisan, nyugdíjba vonultan illegálisan ítélkezik embertársai fölött. Az emberek rosszak – mondja. Nem, csak erőtlenek – válaszolja a lány, s a fogolyléten túlra mutatóan minden gesztusa, ellentétben az ítélkezőével, részvéttel teli. Kapcsolatuk az idegenségtől közelít a szeretet felé, mígnem a bíró följelenti magát, s egyszer csak álmodni is képes: boldog jövőt álmodik – nem magának – a lánynak.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik