Élet-Stílus

Az Animals énekese a Pecsában koncertezik

Ötödször tér vissza Budapestre Eric Burdon, a 60-as évek kitűnő csapata, az Animals énekese, ezúttal a Petőfi Csarnokba, március 25-én, szombaton.

Az idén 65 esztendős Eric Burdon a 60-as években kezdett énekelni, a később Animals nevet választó Alan Price Rhythm and Blues Combóval vált ismertté. Az Animals 1963-ban a blues egyik óriásával, Sonny Boy Williams szájharmonikással koncertezett. Amikor 1964-ben beindult a brit rhythm and blues-invázió, világslágerrel tette le a névjegyét: A House of The Rising Sun (A felkelő nap háza) Angliában és a tengerentúlon is listavezető lett.

Nem került ugyan az első helyre, de az együttes védjegye lett a Don’t Let Me Be Misunderstood, a We Gotta Get Out of This Place, az It’s My Life is. Az Animals játszott több klasszikus bluest John Lee Hookertől, Willie Dixontól, de rock and rollt is feldolgozott Chuck Berrytől és Little Richardtól. Az első fejezet Alan Price billentyűs távozásával, majd az ezt követő személycserékkel zárult.

Az Animals 1967-től stílust váltott, pszichedelikus rockkal folytatta. Az új zenével főként Amerikában arattak sikert Burdonék: olyan nagyszerű dalok tették emlékezetessé ezt az időszakot, mint a San Franciscan Nights, a When I Was Young, a Good Times, a Sky Pilot, a Monterey, River Deep, Mountain High vagy a To Love Somebody.

Az együttes 1968-ban megszűnt, Burdon a War együtteshez csatlakozott, s egyebek között a Spill The Wine című dallal aratott emlékezetes sikert. A 70-es évek elején Guilty címmel készített egy kitűnő blueslemezt Jimmy Withersponnal.

Ezután rockos szólóévek következtek, majd éppen 30 évvel ezelőtt ismét összeállt az eredeti Animals, de a remekül sikerült Before We Were So Rudely Interrupted című album megjelenése, s a hozzá kapcsolódó turné után ismét szétszéledt a társaság. Ismét összejöttek 1983-ban, akkor az Ark című korongot készítették, s rövid turné után ismét elváltak egymástól.

Eric Burdon az évek során az éneklés mellett filmekben szerepelt, filmzenéket írt. Feltűnt például Oliver Stone Doors-filmjében, szerepelt az Eleventh Victim című filmben. Az Animals 1994-ben bekerült a Rock And Roll halhatatlanjainak népes családjába. Egy évvel később a halhatatalanok clevelandi otthonának avatásakor Burdon Jon Bon Jovival énekelt. Meghívták a Jimi Hendrix tiszteletére Seattle-ben rendezett emlékkoncertre is. Megszólalt a rock ‘n’ roll történetét feldolgozó filmekben.

Évek óta Kaliforniában él, különböző együtteseivel rendre feldolgozza az eredeti Animals sikerszámait. Az év elején jelent meg a Soul Of A Man című, évek óta először teljesen új anyagot tartalmazó albuma, egy kitűnő blueslemez. Érdekes, hogy kifejezetten bluesos hangja ellenére eddig nem készített tisztán blueslemezt.

Eric Burdon 1983-ban a BS-ben adta első magyarországi koncertjét, 1992-ben és 1993-ban a 60-as évek virtuóz billentyűsével, Brian Augerrel a Petőfi Csarnokban, majd 1994-ben a Szigeten saját együttesével lépett fel.

A mostani budapesti koncerten elsősorban a Soul of a Man dalait mutatja be, de – akárcsak korábbi budapesti koncertjein – nyilván most is előveszi majd a legnagyobb Animals-sikereket. Idei európai turnéja március 9-én indult Párizsból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik