Élet-Stílus

Unternehmensformen, Abteilungen, Titel (Vállalati formák, szervezeti felépítés és titulusok)

admin
admin

2006. 03. 16. 00:00

Az üzleti élet hemzseg az idegennyelvű kifejezésektől, előszeretettel használjuk is őket, mégis számos kifejezéssel bajban vagyunk, ha fordításra kerül a sor. Ezen a héten a társasági formákkal, szervezeti felépítéssel és vezetői pozíciókkal kapcsolatos fogalmakat tekintjük át.

Cégformák


Hogyan mondják angolul, hogy betéti társaság? Hogyan fordítsam az egyéni vállalkozót németre, és mit jelent a korlátolt felelősségű társaság franciául? Nap mint nap találkozunk hasonló fordítási problémákkal, sőt, a nemzetközi partnerkapcsolatok előtérbe kerülésével egyre fontosabbá válik a különböző nyelvterületek céges rendszerének ismerete is. Szószedetünk kiindulópontjának a magyar társasági formákat tekintettük, emellett azonban kitérünk az angolszász országok (Egyesült Államok, Nagy-Britannia), valamint Németország és Franciaország legjellemzőbb vállalati formáira is.


Szervezeti felépítés és titulusok


Mit jelent a CEO magyarul, és hogyan fordítsam angolra a pénzügyi osztályt? Mit jelent németül a vezérigazgató-helyettes, és hogy mondják franciául a K+F-t? Nemcsak saját titulusunk, beosztásunk fordítása okozhat problémát, illik tisztában lenni jövendőbeli partnerünk pozíciójával is. Bemutatkozásnál, üzleti tárgyalásnál, névjegykártyánál, üzleti levélírásnál, vagy álláskeresésnél egyre gyakrabban van szükségünk a szervezeti felépítés illetve a vezetői titulus pontos fordítására – az alábbi szószedet ebben is segítséget nyújt. A nem vezetői pozíciókkal a későbbiekben, az Álláskeresés témakörben foglalkozunk majd behatóan.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Breaking Bad
TV Series 2008 - 2013 USA
2012 Season 5, episode 2 : Madrigal
Created by : Vince Gilligan
Director : Michelle MacLaren
Bryan Cranston
Photo: Ursula Coyote.
It is forbidden to reproduce the photograph out of context of the promotion of the film. It must be credited to the Film Company and/or the photographer assigned by or authorized by/allowed on the set by the Film Company. Restricted to Editorial Use. Photo12 does not grant publicity rights of the persons represented.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.