Élet-Stílus

Olympus E-330: előnézet a hátlapon

Megjelent a világ első olyan digitális tükörreflexes fényképezőgépe, mely LCD kijelzőjén képes a valósidejű előnézeti kép megmutatására.

Az új Olympus E-330 készülékkel a digitális tükörreflexes felhasználók számára először érhető el a közvetlenül az LCD monitoron megjelenő folyamatos élőkép nyújtotta kényelem. Ez az úttörő újítás lehetővé teszi a képek megkomponálását a kereső használata nélkül. A prizmás konstrukciónak köszönhetően a modell két különböző szenzorral lett felszerelve, amelyek két különböző üzemmódot biztosítanak. Az “A”, folyamatos Live Preview funkció a kereső optikai útjába épített CCD szenzort alkalmaz, és 92 százalékos látómezőt biztosít folyamatos autofókusz mellett.

Mindeközben a “B” üzemmód felső állásban rögzíti a tükröt, és a fényképezőgép Live MOS szenzorának aktiválásával 100 százalékos látómezejű makró előnézeti képet biztosít. Ez utóbbi különösen makró felvételek készítésekor segíti a vizuális élességállítást, és biztosítja a manuális élességállítás szabadságát, amit tovább segít a kijelölt képterület 10x-es nagyítási lehetősége. Mindemellett két igazolványkép sablon és különböző rácsok teszik egyszerűbbé a képek megkomponálását.

Az előnézet előnyeinek maximális kihasználhatósága érdekében az Olympus nagyméretű, 2.5″/6.4 cm átmérőjű, több szögben le- és felhajtható LCD kijelzővel szerelte fel az E-330-at. Így a felhasználók nem csak a kijelzőn megjelenő kép adta lehetőségből profitálhatnak, de az ergonómiai kényelem érdekében a kijelző több szögben le- és felhajtható. Így a képek megkomponálása például fej felett vagy csípőmagasságban sem jelent problémát. Különösen a makró fotósok örömére szolgál az a tény, hogy a képek készítése közben során nem kell gumiembernek lenniük ahhoz, hogy belenézzenek a keresőbe.

Szenzorok és a fénymérés

A gyártó a modellt MOS szenzorral szerelte fel, az E330 7.5 megapixel felbontású képeket produkál, ez lefordítva 3136 x 2352 képpont. A fényképezőgép 3 kép/másodperc sebességű sorozatfelvétel készítésére alkalmas. Az érzékenység ISO100 és ISO1600 között változtatható, 1/3 Fé-s lépésekben. A záridő 60 mp és 1/4000 között lehet.

Négy expozíció-vezérlési üzemmódon felül a legtöbb helyzetben alkalmazható 20 előre beállított program és 7 kreatív üzemmód áll rendelkezésre. Ezek között megtalálhatóak makró természet, xD-Panoráma, két víz alatti és életlenség-korrekciós üzemmódok is. A speciális Live Preview javító funkció különösen gyenge fényviszonyok között segíti a felvételkészítést, mivel jelentősen növeli az LCD kijelzőn megjelenített kép kontrasztját és fényerejét.
Az 49 pontos AE szenzor pontos expozíciós értékeket eredményez az ESP fénymérés során, valamint középre súlyozott és szpot fénymérés is rendelkezésre áll. Mindemellett óriási expozíció-vezérlési lehetőséget biztosít a csúcsfény és árnyék alapú szpot fénymérés. Hisztogram funkcióra is van mód, a fényképezőgép testreszabását pedig professzionális AE rögzítés funkció segíti. Amennyiben több megvilágításra van szükség, a beépített vaku mindig kéznél van.

Extra funkciók

A professzionális szintű funkciók között megtalálható az egyérintéses fehéregyensúly, mélységélesség előnézet és automatikus expozíció, fehéregyensúly illetve élesség sorozat. Fekete-fehér képek is készíthetőek akár színszűrők alkalmazásával is – ahogyan az analóg fotózásból megszokhattuk. A képadatok JPEG, TIFF és RAW formátumban is tárolhatóak

Az összes többi Olympus E-System fényképezőgéphez hasonlóan a Supersonic Wave Filter pormentesítő rendszer alkalmazása megszünteti az objektívcsere során a vázba és a szenzorra kerülő por problémáját. A technológia nagysebességű rezgésekkel rázza le a képminőséget lerontó port és egyéb szemcséket, amelyek egy speciális tapadó felületű membránra hullanak. Ez a funkció a fényképezőgép minden egyes bekapcsolásakor aktiválódik, de a portalanítás manuálisan is bármikor végrehajtható.

A gépbe nem csak az Olympustól megszokott xD, hanem CompactFlash memóriakártya is rakható. A fényképezőgép tömege 550 g, mérete 140 x 87 x 72 mm. Az E-330 az E-System tartozékok teljes skálájával kompatibilis, készletben ZUIKO DIGITAL 14-45mm 1:3.5-5.6 objektívvel (35 mm-es megfelelője 28-90mm) kapható.

Objektív választék

Az objektívek jelenlegi választéka a 7 és 300 mm (35 mm-es megfelelője 14-600 mm) közötti gyújtótávolság-tartományt fed le, a makrózás kedvelőinek pedig ott a ZUIKO DIGITAL 35mm Macro 1:3.5 és a világos ED 50mm 1:2.0 Macro objektív. Persze külső vakuk is rendelkezésre állnak, melyek között megtalálhatóak normál típusok, mint például az FL-36 vagy az FL-50, illetve speciális alkalmazásra szánt körvaku és ikervaku is. 2006. júniusától speciális búvártok (PT-E02) is kapható lesz az Olympus E-330-hoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik