Élet-Stílus

Hat év börtön botnet üzemeltetéséért

Jeanson James Ancheta teljesen átlagos külsejű fiatalember. Míg azonban mások dolgoznak vagy egyetemre járnak, ő más elfoglaltságot választott magának: félelemben tartotta a világháló egy részét.

A 20 éves, Los Angeles-i spammer korábban több százezer számítógépet kerített a hatalmába, azonban őt is utolérte az igazságszolgáltatás. A fiú végül bűnösnek vallotta magát egy amerikai bíróság előtt. A spamtevékenység jutalma – amennyiben a bíró elfogadja az ügyészség egyezségét – hat év börtön lesz.

Ancheta 14 hónap alatt félmillió zombi-PC-ből álló, úgynevezett botnetet hozott létre a Windows egyik biztonsági hibájának a kihasználásával. Az óriási rendszer feladata a kéretlen elektronikus levelek szétküldése volt a világ minden tájára. A fiatalember azonban nemcsak maga küldött reklám e-maileket, de időről időre pénzkereseti célból bérbe is adta a hálózata szolgáltatásait.

A 20 éves fiú azonban nem elégedett meg a botnet bérbeadásával, hanem amikor éppen nem dolgozott a hálózat, akkor azzal a feladattal bízta meg a rendszert, hogy további megtámadható számítógépeket kutasson fel. Mindezek mellett nem voltak ritkák a bérmunkában elvégzett weboldalak elleni támadások, illetve a PC-k megfertőzésére irányuló kísérletek sem.

Amennyiben az utóbbiak sikeresnek bizonyultak, a gyanútlan felhasználók rendszeresen kénytelenek voltak szembesülni a felbukkanó reklámablakokkal. Ancheta nem átallotta megtámadni az amerikai fegyveres erők rendszereit sem.

Az idillnek tavaly novemberben szakadt vége, amikor Anchetát letartóztatta az FBI. Az Egyesült Államok történetében ez az első eset, amikor valakit a botnetek üzemeltetéséből származó illegális bevételszerzésért állítottak bíróság elé.

A fiatalember bűnösnek vallotta magát az ellene felhozott vádpontokban, 15 ezer dolláros kártérítést fizetett az amerikai fegyveres erőknek, visszaszolgáltatta a botnetből származó 60 ezer dolláros bevételét, leadta az 1993-as évjáratú BMW-jét és az összes számítógépét. Azonban, úgy tűnik, ez sem fogja megmenteni attól, hogy hosszú évekre börtönbe vonuljon.

Az ítélethirdetésre május elsejéig várni kell, ami akár jelképes döntésnek is felfogható, hiszen egy spammer esetében nincs munkaszüneti nap.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik