Élet-Stílus

Enged a Microsoft: elérhető a teljes forráskód

A szoftvercég közölte, hogy önként felajánlja az Európai Bizottság korábbi ítéletében érintett összes forráskódot, sőt, a Windows Server operációs rendszer teljes kódját, hogy bebizonyítsa: nem hátráltatja az ügyet.

A testület épp a napokban biztosított újabb haladékot, mielőtt a korábban emlegetett napi kétmillió dolláros pénzbüntetés életbe lépne. Tették ezt annak ellenére, hogy az ítélet végrehajtásának szándékos késleltetésével vádolták meg az amerikai céget, amely taktikáról még a decemberi fenyegetés hatására sem mondtak le. A vállalat eközben természetesen azt bizonygatta, hogy igyekszik együttműködni, ám valós eredményt eddig nem nem láthattunk – a mostani ajánlat révén azonban valóban eleget tehetnek az Európai Bizottság kívánalmainak.

A Microsoft közleményben jelentette be szándékát, miszerint az eredeti, 2004 márciusában megszületett döntésben érintett technológiákat – pontosabban az ezekkel kapcsolatos forráskódot – megnyitná a bizottság és a konkurens cégek előtt. Sőt, Brad Smith, a vállalat alelnöke egy sajtótájékoztatón azt is elmondta, hogy magát a teljes forráskódot is licencelnék, azt azonban nem tudta megmondani, hogy a vállalat által elkészített kód mekkora hányadát érinti a felajánlás. Ezzel a lépéssel azt szeretnék bebizonyítani, hogy nem valós a testület decemberi állítása, miszerint a cég nem szolgáltat elegendő információt számukra és a konkurens vállalatoknak.

„Ma intellektuális tulajdonunk legfontosabb részét tesszük le az asztalra, hogy végre magunk mögött hagyjuk a teljesítéssel kapcsolatos vádakat, és valóban az ügy fő kérdéseivel foglalkozzunk” – emelte ki Smith a közleményben. Véleményük szerint ezzel messze túlmentek az eredeti rendelkezésen, és több mint elegendő információt biztosítanak a szoftverfejlesztők számára. A közleményben megjegyezik, hogy erre eddig sem lehetett panasz, mivel a licencelő fél 12 ezer oldalnyi dokumentációt és 500 órányi támogatást vehetett igénybe. Az ügyben érintett protokollokat eddig 20 vállalat licencelte, és a szoftvercég tervezi az asztali változatok megnyitását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik