Élet-Stílus

Microsoft-per – újabb haladékot adott az Európai Bizottság

Vannak perek, amelyek sosem érnek véget. Az Európai Bizottság és a Microsoft huzavonája December óta nem haladt előre egy tapodtat sem. A legújabb hírek szerint Redmond újabb haladékot kapott.

Gyakorlatilag 2004 eleje óta tart az Európai Bizottság – többek által boszorkányüldözésnek tartott – eljárása a Microsoft ellen. A testület legutoljára napi kétmilliós büntetést helyezett kilátásba, azonban úgy tűnik, most mégis engedményeket tesz Bill Gates cége számára.

A mostani vita az operációs rendszer forráskódjának megosztásáról folyik, esélyegyenlőségi okokból. A riválisok azzal vádolják a Microsoftot, hogy a beadott dokumentumokban számos hiba és pontatlanság található, amely gyakorlatilag lehetetlenné teszi a használatát. A cég azonban most is a megszokott eszközhöz fordult, a haladékkéréshez. Az egyre növekvő nyomás ellenére a Európai Bizottság február 15-ig adott is haladékot a dokumentumok kijavítására.

Eközben az Egyesült Államokban az Igazságügyi Minisztérium hasonló okból fordult beadvánnyal a bírósághoz, és szintén elmarasztalta a céget, amiért nem teljesíti a 2002-es trösztellenes döntésben foglaltakat.

Láthatóan hiába fenyegetik a redmondi vállalatot a napi 2 milliós bírsággal, az Európai Bizottságnak nincs elég ereje a határozott fellépéshez. A Media Player nélküli Windows-ügyön túljutott vita újabb fordulói várhatók február közepén, ha lejár az újabb haladék.

A Microsoft szóvivői szerint folyamatosan dolgoznak a protokollokkal kapcsolatos kérdések pontosításán, de a szűkre szabott határidő alatt nem tudtak minden kérdésben valódi haladást elérni. Az időhúzásszagú hivatalos nyilatkozatok mögött csak sejteni lehet a valódi okokat, de az bizonyos, hogyha az Európai Bizottság ennyire erőtlen a kérdésben, a vita még évekig elhúzódhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik