Élet-Stílus

39 megapixeles digitális fényképező a piacon

A svéd Hasselblad bejelentette az eddigi legnagyobb felbontású DSLR-gépet, a 39 megapixel felbontású H2D-39 digitális kamerát.

A terméket persze nem hobbifotósoknak és karácsonyi családi képek készítőinek szánták. A svédek feltették maguknak a kérdést: Hogyan lehetne kifejleszteni és legyártani a világ legjobb digitális fényképezőgépét? A válasz pedig így hangzott: Először is készíts egy olyan digitális tükörreflexes gépet, amiben egy hihetetlenül nagy felbontású képérzékelő rejtőzik, legyen mondjuk 39 millió pixeles.

Ezután adj hozzá egy új RAW fájlformátumot, ami jobb színképet ad, jobban kezelhető, és számos egyéb újdonsággal rendelkezik a korábbi változathoz képest. Biztos, ami biztos alapon ehhez még ki kellett fejleszteni egy szinte tökéletes lencserendszert is, ami speciális képkorrekciós eljárásaival még szebb képeket készít. Ezt Digital APO Correctionnek keresztelték.

A gépet a Hasselblad H2-es modellre alapozták, de természetesen a legfontosabb alkatrészek kicserélésre kerültek. A 39 millió fényérzékeny pont egy 36,7×49 milliméteres lapkán helyezkedik el – ez közel kétszer akkora, mint bármely napjainkban használt 35 milliméteres rendszerű szenzor.

Ez kristálytiszta és részletgazdag… részletmilliomos képet eredményez a hátfalon. Ezzel az eljárással minden nyomdai egényt ki lehet elégíteni a képek felbontását illetően, és óriási szabadságot ad a kreatív csapatok kezébe is a képkivágás, nagyítás és egyéb eljárások során. Ezt a minőséget csak fokozhatja a fejlett színkezelő rendszer, amire a tervezés során szintén nagy figyelmet fordítottak. A kijelző kategóriájának megfelelő, 2,2″-es átlójú OLED.

Az érzékelőn realizálódott képet természetesen nem egy 16 MB-os CF-kártyára menti a gép, hanem egy 80 GB-os merevlemezre, így a körülbelül 55 MB-os fotókból közel 1500-at tudunk tárolni egyszerre az apparátra csatlakoztatott tárhelyen. Persze Microdrive is (CF Type II) használható, de a 20 MB/s írási sebesség miatt nem igazán célravezető. Sorozatkép-készítés is lehetséges, de a fotóriporterek álma Canon géppel szemben itt nem kép/mp-ben adják meg az értéket. A gép percenként 35 képet képes készíteni, ami – figyelembe véve adottságait – még mindig hihetetlen.

Így viszont hamar lemerül a mellékelt Li-Ion akkumulátor, ami mindössze 250 kép készítésére elegendő. Viszont a sok extráért cserébe, ha valaki természetfotózásra szeretné használni a gépet, akkor ajánlatos a túrákhoz egy serpát is bérelni, ugyanis a gép alapsúlya 2,2 kilogramm.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik