Élet-Stílus

Jön az iPod-mobil?

Lapértesülések szerint az Apple új kérelmet nyújtott be az amerikai Szabadalmi Hivatalhoz, amely a mobilpiac felé történő elmozdulását jelzi.

A napokban több hírforrás is beszámolt a vállalat lépéséről, amelyre elemzők már jó ideje számítottak. Az Apple ugyanis szeretné levédetni a „Mobile Me” kifejezést az Egyesült Államokban, ami arra utal, hogy jelentős tervei vannak a mobiltelefonok piacán. Ezek a tervek nagy valószínűséggel az iPod lejátszókkal fonódnak össze, és új tartalomszolgáltatásokkal, szórakoztató-elektronikai eszközökkel, vagy akár saját mobil készülékekkel kapcsolatosak.

A Reuters értesülése szerint a vállalat január 5-én, tehát a múlt héten fordult beadványával a Szabadalmi Hivatalhoz. Ebben a „Mobile Me” kifejezés levédését kérik, amely egyéb területek mellett az „adatok, képek, zenei anyagok, filmek és dokumentumok” továbbítását és fogadását fedné le, a helyi, vagy globális kommunikációs hálózatokon. Szakértők egyetértenek abban, hogy az Apple végre kész meglépni a jó ideje megjósolt döntést, és több újdonsággal szeretne betörni a mobiltelefonok piacára. Az AppleInsider ennél is több információt közöl, és megemlíti, hogy egyszerre négy beadvány érkezett a hivatalhoz.

Az első szerint a „Mobile Me” egy olyan eszköz, amely magában foglalhat különböző szolgáltatásokat az adatmentéstől a szoftverfrissítésen át, a webfejlesztési, hosztolási feladatokig. A második a digitális zenei anyagok szórásával kapcsolatos, a harmadik pedig a hordozható szórakoztató-elektronikai eszköz szerepkörével. A negyedik, utolsó cikkely a már említett szolgáltatásokat írja körül, amely minden bizonnyal a készülék legfontosabb része lesz. Jelenleg ennyit tudunk, és mivel az Apple szóvivője nem volt hajlandó nyilatkozni az ügyben, egyelőre be kell érnünk a rendelkezésre álló információkkal.

Ezen a területen eddig főleg a Motorola kapcsán jelent meg az Apple: az iTunes szoftvert támogató ROKR telefonok tavaly igen népszerűnek bizonyultak, és többek között ennek köszönhető, hogy az amerikai cég a második helyen végzett a gyártók ranglistáján. Az Apple elképzeléseivel kapcsolatban több spekuláció is napvilágot látott. Ezek szerint a cég saját iPod mobiltelefonnal készül, míg mások hagyományos mobil előfizetések forgalmazását is lehetségesnek tartják a cég részéről. Steve Jobsék azonban egyelőre hallgatnak, így sem az elemzők, sem a rajongók nem mehetnek biztosra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik