Élet-Stílus

Gates: az IBM a rivális, nem a Google

Bill Gates a CES nulladik napján körvonalazta a Microsoft idei stratégiáját. Szerinte a Microsoft rengeteg versenytárssal néz szembe, a Sonytól az Apple-ig, mindazonáltal a legfőbb versenytársának az IBM-et tekinti.

A Microsoft első embere azt nyilatkozta a Las Vegasban megnyílt Consumer Electonics Show nulladik napján, hogy a korábbi években a Netscape, a Sun is megpróbált nagyobb szeletet kihasítani az internettortából, s most a Google sem tesz mást. Mindezek ellenére a Microsoft továbbra sem a Google-t tekinti a legnagyobb ellenfelének.

Gates külön kiemelte, hogy az IBM a legnagyobb kihívás a Microsoft számára, hiszen a vállalat egyszerre kínál hardver- és szoftvermegoldásokat, sőt partnerei által még az xBox-konkurens Playstation új processzorainak kifejlesztésében is részt vett.

A Microsoft ez évi stratégiája tekintetében kiemelte az IPTV jelentőségét, az internet- és a multimédia-tartalmak összeolvadását, valamint a Windows-fejlesztés legújabb irányait.

Szórakoztatás és multimédia

Kiemelte, hogy nagy fontosságúnak tartja az xBox folyamatos fejlesztését és a konzol forgalmazási stratégiájának a megfelelő alakítását. Ezen a téren komoly kihívásként értékelte a Sony készülő új játékgépét és az ázsiai piacokra való bejutást. A Microsoft jól halad az xBox 360 eladásokkal, és júliusra elérhetik akár az 5,5 millió készüléket. Meglepetést okozott a bejelentése, miszerint hamarosan az új xBoxok HD-DVD filmek lejátszására is alkalmasak lesznek.

A multimédia-szolgáltatás területén a vadonatúj Windows-alapú Treo okostelefont hozta fel példának, amely már alkalmas lesz olyan célokra is, mint a Starz most induló filmletöltő oldala, ahonnan teljes hosszúságú mozifilmeket és tv-show-műsorokat érhetnek el a felhasználók.

A Windows Vista operációs rendszerrel kapcsolatban pontos megjelenési dátumot még nem jelentett be, számos olyan funkcióját kiemelte, amely alkalmassá teszi a következő generációs képi, zenei és videotartalmak megjelenítésére. Érdekességként említette meg a legújabb „Cable Card” technológiát, amely segítségével a Vista-tulajdonosok – ellenőrzött körülmények között – közvetlenül csatlakozhatnak majd a kábeltelevíziós szolgáltatásokhoz.

Külön kitért a Blu-ray– D-DVD formátumok vitájára, amelyet a korábbi videoszabványok küzdelméhez hasonlított. Beszédében láthatólag inkább a HD-DVD támogatása mellett foglalt állást.

A megnyitóbeszédében körvonalazott stratégia lényegét egy biztonságosabb, egyszerűbb és szórakoztatóbb digitális jövőképben foglalta össze.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik