Élet-Stílus

Betegség-e az internetfüggőség?

Az új év beköszöntével számos probléma megmarad - az internet világában is. Így például egyre nagyobb méreteket ölt a netfüggőség és a kérdéssel már az orvosok is egyre gyakrabban foglalkoznak.

Wolfgang Frindte thüringiai kommunikáció-pszichológus véleménye szerint ideje volna, hogy a tünetek alapján az internetfüggőséget Németországban végre hivatalosan is betegségnek nyilvánítsák. A szakember úgy véli, Németországnak követni kellene más országok, így az Egyesült Államok példáját, ahol világosan leírták a betegség tüneteit, diagnosztizálási lehetőségeit és az évek során összegyűjtött tapasztalatokat. Ezzel szemben Németországban és más európai államokban sincsen olyan egységes, kialakult diagnosztizálási rendszer, ami alapján könnyen kideríthető lenne valakiről, hogy internetfüggőségben szenved-e vagy sem.

Az orvosok és a pszichológusok termé­szetesen tisztában vannak a tünetek többsé­gével, így még kiszűrhetők azok, akik netfüggők. Az ilyen személyek száma pedig – kiváltképpen a fiatalok köré­ben – foko­zatosan nő. “Jelenleg Német­or­szágban a gyerekek és a fiatal­korúak nyolc százaléka internetfüggő, az arányuk azonban állan­dóan változik. Ennek több oka is van. Egyrészt ők a legveszélyez­tetettebbek, hiszen egy felnőtt kevés­bé válhat ebben a tekin­tetben függővé, másrészt sok család­ban hiányzik a szülői kontroll, ami szintén kedvez a függőség kialakulásának” – nyilatkozta Wolfgang Frindte.

Az internetfüggőség tünetei közé nem csak a világhálón eltöltött egyre növekvő idő tartozik, hanem a valódi életben a szociális kapcsolatok fokozatos leépítése, illetve a világhálón való böngészés utáni egyre égetőbb vágy is. Érdekesség azonban, hogy a pszichológus szerint a netfüggőség – ami egy fiatalnál korábban például a chatelésben jelentkezett – felnőtt korára teljesen megszűnik, sőt, nem ritkán előfordul, hogy az illető felnőve kifejezetten nem szeret chatelni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik