Élet-Stílus

Közös feketelistára kerülnek a nemfizető mobilosok

A Pannon GSM, a T-Mobile és a Vodafone az elektronikus hírközlési és az adatvédelmi törvény előírásainak megfelelve közös adós-adatbázist hoz létre 2006. január 2-től. Az adatbázis célja a visszaélések kiszűrése.

A mobilszolgáltatók mindeddig nem tudnak hatékonyan fellépni a nem fizető ügyfeleik ellen, egységes nyilvántartás híányában az ügyfelek bármikor átnyergelhettek valamely másik szolgáltatóhoz. A közös lista most ezt a helyzetet igyekszik megszüntetni.

A mobilszolgáltatók közös adatbázisába azon ügyfelek adatai kerülnek be, akik szolgáltatás- igénybevételi lehetőségét a szolgáltatók bármelyike számlatartozás miatt teljesen korlátozza.

A jogszabályi előírásoknak megfelelően minden érintett levélben kap tájékoztatást arról, ha bekerül a nyilvántartásba, s kikerüléskor is hasonló módon kap értesítést. Az adatbázis naponta frissül, s figyelmezteti az értékesítőt, ha lejárt tartozással rendelkező ügyfél kíván előfizetést vásárolni. A figyelmeztetés tartalmazza, hogy az illetőnek van-e lejárt tartozása, s ha igen, melyik társaságnál.

Az adatbázisban szereplő előfizetőkkel szemben mindhárom szolgáltató fenntartja a jogot, hogy az előfizetői szerződés megkötésénél figyelembe vegye annak tényét, hogy az ügyfél adatai szerepelnek a közös adatbázisban.

Az nem fizetők adatbázisa a nyilvánosság számára nem hozzáférhető, így az adós csak a szolgáltatótól kapott levélből értesül arról, hogy felkerült a listára.


Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik