Élet-Stílus

Spanyolországban megszűnik a szieszta

A spanyol kormány hatályon kívül helyezte a hagyományos sziesztát - mostantól I. János Károly alattvalói, akik hivatalokban, vagy állami cégeknél dolgoznak, délben mindössze egy órát kapnak ebédjük elfogyasztására, viszont munkaidejük este hatig tart majd.

Korábban a spanyol állami hivatalokban délután 14-16 óra között tartott a déli szünet, viszont a tisztviselők este nyolcig-kilencig munkahelyükön maradtak. Jordi Sevilla Segura közigazgatási miniszter szerint a rendelkezéssel a kormány véget vet az állami hivatalok áttekinthetetlen nyitvatartási rendjének, és reméli, hogy az új rendszer ösztönzőleg hat majd a tisztviselőkre.

A rövidített nyitva tartás révén a tisztviselők ráadásul esténként több időt tölthetnek majd családjukkal. A kormány reményei szerint a magáncégek is előbb vagy utóbb követik az állami hivatalok példáját, e lépés pedig növelheti a termelékenységet, amely lényegesen elmarad a nyugat-európai átlagtól.

A kormányzati rendelkezésnek akadnak ellenzői is. Sokan úgy vélik, hogy a szieszta eltörlése kihat a kormányhivatalokban, állami cégeknél uralkodó hangulatra, mivel a dolgozóknak csak ebédszünet idején tudnak egymással beszélgetni, barátkozni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik