Élet-Stílus

Vizuális PC-tuning – Modding

Aki először találkozik olyan géppel, amely inkább meghökkentő kinézetével vonzza a kíváncsi szemeket, az kezdjen gyanakodni, hogy egy modder által épített PC-vel van dolga. Az, hogy ki is az igazi modder és mi is a modding célja az összeállításunkból kiderül.

Az ünnep előtt sok gondot okozhat az ajándékválasztás. Egyre terjed a PC-rajongók körében a csillogó-villogó PC-tuning, amit a szakértők a modding gyűjtőnévvel írnak le. Érdekes tippeket találtunk a karácsonyi internetes keresgélésünk közepette a modderek oldalain.

Saját kézzel átalakítva

A modding jelentését tekintve szimplán módosítást jelent, azonban ebben az esetben ezek a változtatások soha sem egyszerű módosítások. Sok esetben a számítógépek átalakítása olyan mértékű, hogy a feltuningolt PC gyakorlatilag szinte egyáltalán nem hasonlít a kereskedelmi forgalomban beszerezhető társaihoz. A szó a hazai szlengbe akkor került be, amikor világviszonylatban is elkezdett terjedni a számítógépek külsejének átalakítása, barkácsolása. Elsősorban azok használják, akik valamilyen módon kapcsolatba kerültek vele, és megismerték jelentését. A modderek közössége hasonlóan zárt világ, mint az autó tuning, vagy hifi rajongók tábora.

Miért kellene egy számítógépet átalakítani?

Sokan kérdezhetik joggal, hogy minek kell egy számítógépet átalakítani? A válasz egyszerű, tulajdonképpen senki sem szereti, hogy a számítógépe pontosan ugyan olyan, mint másoké.
Nem is olyan régen, még mindenkinek az a fehéres vajszínű számítógépe lehetett csak otthon, mivel a számítógépgyártók nem kreáltak másfélét.

Ahogy a számítógépek mindennapi átlagos használati eszközzé váltak a korábban mindenki által csodált szupergépből, úgy keletkezett igény a környezetünkbe való jobb beillesztésükre.
Egy vajszínű átlagos kinézetű gépet vélhetően nem tekint senki sem a lakása díszének, és legszívesebben az íróasztal alá száműzi, lehetőleg úgy elhelyezve, hogy ne is látszódjon.

Néhány fickó azonban megelégelte a sablonos külsőt és egyedivé varázsolta a szeretett készüléket. Manapság ennek hatására már olyan számítógépházak is kaphatók, amelyekre akár még büszke is lehet tulajdonosuk, és egy ilyen gépet már nem kell eldugni az asztal alá, akár lehet jól láthatóan az asztal tetején is.

Kik a modderek?

A modding szóhoz szervesen kapcsolódó modder szó jelentése nem más, mint a módosítást végző személy, vagyis magyarul az átalakító, módosító. A modderek nagytöbbsége saját magának készíti az átalakításokat a saját elképzelései szerint, mivel még ma sem lehet lemenni a sarki modder boltba, hogy megrendeljünk ilyen vagy olyan átalakítást, amit esetleg kitaláltunk magunknak. Ha egy komplett gépátalakítást, vagy netalán gépépítést másokkal akarunk elvégeztetni, akkor sok helyre kell elmennünk, ahol a részfeladatokat elvégzik helyettünk.

Modding kezdetek

Egy konkrét példával élve egy egyszerű oldallapkivágáshoz is legalább három helyre kell elszállítanunk az adott számítógép oldallapját, hogy végül egy plexiablak legyen rajta (A kezdő modderek első átalakítása az oldallapkivágás, hogy egy plexilapon keresztül be lehessen látni a működő számítógépbe).

Az első ilyen átalakítások után szinte azonnal jött az ötlet, hogy valamilyen világítást kellene belülre szerelni, mivel bent sötét van, és így nem lehet belátni. Ekkor jelentek meg a különböző zöld, UV- színű világítások, amelyek aztán lavinaként indították be a modderek fantáziáját. Egyre-másra jelentek meg a különböző világítós kiegészítők, s mára ott tartunk, hogy lehet kapni világítós billentyűzetet, világítós egeret, színes-ledes ventillátort, sőt még alsó SMD-ledes megvilágítással rendelkező alaplapot is.

Versenyek, kiállítások, honlapok

A modding speciális világában a hivalkodó színek és a harsány hatások uralkodnak. A büszke tulajdonosok igyekeznek megmutatni a saját alkotásaikat. Maga a modding itthon már az ezredfordulón kezdett ismertté válni, de 2003 tavaszáig csak a hardveres oldalak fórumain kapott nyilvánosságot. 2003 tavaszán indult a radikalmod.hu magazin melynek fő profilja a modding népszerűsítése hazánkban. A szerkesztők már az indulásnál eldöntötték, hogy versenyt is szeretnének rendezni, így indult a mod-tech Hall 2003 őszén első alkalommal.

Az évente megrendezett rendezvényre a modderek az egész ország területéről érkeznek, és élőben bemutatják az átalakított, vagy általuk az alapoktól átépített gépeket. A verseny egész napos, és a nézőknek lehetőségük van az alkotókkal is beszélni. A mod-tech Hall rendezvényt két hazai internetes magazin szervezi, a Hardwareoc.hu és a radikalmod.hu. A versenyen a modderek értékes nyereményekkel lehetnek gazdagabbak, és persze újabb ötleteket kaphatnak a gépeik további átváltoztatásához.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik