Élet-Stílus

Újabb folyómérgezés Kínában

Újabb folyómérgezés történt Kínában: ezúttal a virágzó déli Kuangtung tartományban kadmiummal szennyezett víz került Saokuan város cinkkohójából az Északi folyóba.

A város vízellátását nyolc órára le kellett állítani szerdán. Mérgezésveszély fenyegeti a folyó menti többi települést is – jelentette egy kínai kormánylap.

Kína még fel sem ocsúdott a novemberi környezeti katasztrófa okozta sokkból, amikor egy csilini olajfinomítóban történt robbanás után csaknem száz tonna benzol került a Szunghua folyóba, s a súlyos szennyezés azóta átjutott Oroszországba is. A félmillió lakosú Saokuanban történt újabb szennyezés nyomán az Északi folyó kadmiumtartalma tízszerese volt szerdán a normális szintnek.

A cinkkohó termelését bizonytalan időre leállították – közölte a kínai állami televízió. A kadmiumot leginkább elektromos készülékekbe való elemek gyártására használják, ám emberi szervezetbe jutva máj-, vese- és csontkárosodást okozhat. A környezeti károkat okozó szennyező anyag vegyületei rákkeltőek is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik