Élet-Stílus

Száműzte az iráni elnök a “dekadens” zenét

Mahmúd Ahmadenizsád iráni elnök utasította az állami televíziót és rádiót: ne sugározzanak "dekadens" nyugati zenét, támogassák inkább a nemzeti, illetve az iszlám forradalmat idéző zeneműveket.

“A rádiónak és a televíziónak a jövőben el kell kerülnie a nyugati dekadens zene népszerűsítését, inkább a nemzeti és hagyományos zenét kell előtérbe helyeznie, csakúgy mint a relaxáló, valamint a forradalom időszakát idéző zenét” – rendelte el az elnök, aki egyben a Kulturális Forradalom Legfelsőbb Tanácsának is az elnöke. Ahmadinezsád szerint a rádiónak és a televíziónak tiszteletben kell tartania a tanács döntéseit.

A hivatalos média gyakran sugároz pihentető zeneként hagyományos zeneműveket, illetve Richard Clayderman zongoraművész számait. Modernebb műfajokat, így hiphop- és technoszámokat is alkalmaznak ugyanakkor több műsor kísérőzenéjeként. Az elnök utasítást adott továbbá arra, hogy “az erőszakot és a dekadenciát” ki kell iktatni a filmiparból.

Mohammed Hoszein Szafar-Harandi kulturális és vallásügyi miniszter a mozi területén léptetett életbe korlátozásokat. “A nép vallását és kultúráját sértő, valamint a dekadens és ostoba filmeket be kell tiltani” – jelentette ki a miniszter az Isna diákhírügynökség jelentése szerint.

Mohamed Hatami volt államfő két elnöki megbízatása alatt a kormány liberális kultúrpolitikát folytatott, külföldi filmeket is vetítettek a mozikban és az állami televízióban. A kilencvenes évek közepén bevezetett tilalom ellenére számos iráni néz műholdas televíziókat is. Az iszlám forradalom “értékeinek” helyreállítását és a “koráni kultúra” propagálását hirdető Madmúd Ahmadinezsádot júniusban választották meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik