Élet-Stílus

Az olcsóbb festmények jobban mentek

A karácsony előtti aukciókon a drágább műkincsek nem voltak kelendőek – írja a Világgazdaság a Polgár Galéria, a BÁV és a Nagyházi árveréseit összegezve.

A karácsony előtti aukciósorozatot nyitó Polgár Galéria november 29-től december 2-ig tartó árverésén közel 80 millió forintért értékesítette a felkínált tételeket.

Az első napon 3,5 millió forint összértékben keltek el a bútorok. A Világgazdaság írása szerint a legeredményesebb a második nap volt, 81 százalékos értékesítési aránnyal, és a kikiáltási árat négymillió forinttal meghaladó összleütési árral. Az ékszereket 74 százalékban sikerült értékesíteni, de a 22 milliós kikiáltási ár helyett csak 15 millió forint volt a bevétel. Az órák közül is csak az alacsonyabb indulási árról indulóknak volt sikere, az 1,4 és 3,8 millió forintról induló Girard Perregaux órák nem keltek el.

A BÁV ékszerárverésén a tételek 83 százaléka talált gazdára, a 47 milliós indulási árral szemben azonban csak 33,54 millió forintos összleütési árral dicsekedhettek. Itt sem keltek el a többmillió forintra taksált ékszerek, azonban 70 ezer forint helyett 750 ezer forintért vihette haza új tulajdonosa azt a duplafedeles zsebórát, amely valószínűleg Batthyány Lajos tulajdona lehetett.

A Nagyházi Galéria 72 millió forint helyett 49 millió forintos bevételt realizálva 59 százalékban értékesítette az első nap néprajzi témájú tárgyait. A második nap az ezüsttárgyaké, ékszereké volt, ám csak 48 százalékuk talált gazdára a 78 milliós összkikiáltási ár kevesebb, mint feléért. Itt azonban nem érvényesült a másik két aukción megfigyelhető tendencia – komoly licitálás folyt egy-egy drágább tárgyért. Az 1,3 millió forintról induló köszörült üveg portrét 4,2 millió forintért vitték el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik