Élet-Stílus

Tovább hódít a dízel

Napjainkban minden második újonnan forgalomba helyezett személygépjárművet dízelmotorral adnak át Európában, és a tendencia változatlan.

Európában töretlenül növekszik a dízelmotorok piaci részesedése. Napjainkra a gazdaságos és a korábbinál jóval kevésbé környezetszennyező motorok visszaszorítják a benzines eladásokat. Ennek oka, hogy a dízelmotor személygépkocsiban 30 százalékkal kevesebb üzemanyagot fogyaszt a hasonló paraméterű benzines társánál, mint azt a Német Gépjármű Hatóság 2004-es statisztikái is mutatják.

Másképpen megfogalmazva: aki ma egy dízelről hasonló kategóriájú benzinesre vált, annak mintegy 50 százalékos többletfogyasztással kell számolnia. Dízelmotorral az alacsony fogyasztás mellett a a benzinnél általában alacsonyabb gázolajárakon is spórolhatunk.

Ha minden személygépjárművet dízelmotor hajtana, csak Németországban évi 5 milliárd liter üzemanyagot lehetne megtakarítani. Ezzel a mennyiséggel egy átlagos dízel személygépkocsi 94 milliárd kilométert tehetne meg, amely 300 szorosa a Föld és a Nap közötti oda-vissza távolságnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik