Élet-Stílus

Átadták a Magyar Művészetért-díjakat

Az 1987-ben alapított díjat kilenc alkotó vehette át csütörtökön este a budapesti Károlyi Palotában.

A magyarországi és határon túli magyar művészek munkájának elismerésére és megbecsülésére alapított díjat vett át Domonkos István, Svédországban élő vajdasági költő, Grendel Lajos felvidéki író, pozsonyi egyetemi tanár, Spiró György író, Gulyás Dénes Liszt-díjas operaénekes, Lászlóffy Aladár erdélyi költő, valamint Kubinyi Anna gobelin-textilművész és Zsigmond Dezső filmrendező.

Kurtág György kétszeres Kossuth-díjas, háromszoros Erkel-díjas világhírű zeneszerző Párizsból üzenve köszönte meg az elismerést. Víg Tamás szobrászművész díját távollétében felesége vette át Gubcsi Lajos kuratóriumi elnöktől.

Első ízben ítélték oda a Magyar Művészetért-Bubik István-díjat, amelyet az egy éve autóbalesetben elhunyt színművész tiszteletére alapítottak. Az elismerést Bubik István Új Színház-i művészkollégája, a Kárpátaljáról származó, tehetséges színművész, Trill Zsolt kapta. A művész előadása miatt nem lehetett jelen az ünnepségen.

A Magyar Művészetért-díj kuratóriuma és művészeti kollégiuma tiszteletbeli emlékérmeket és posztumusz elismeréseket is kiosztott az ünnepségen. Az idén elhunyt Gyarmathy Tihamér Kossuth-díjas festőművésznek ítélt díjat lánya vette át, a 30 éve elhunyt Vujicsics Tihamér zeneszerző nevében felesége vett részt a gálaesten.

Tiszteletbeli emlékérmet kapott Mádl Ferenc volt köztársasági elnök és Csányi Sándor vállalkozó, akik személyesen nem tudtak megjelenni az ünnepségen. Debrecen nevében Turi Gábor alpolgármester vette át a városnak megszavazott tiszteletbeli emlékérmet.

A díjátadó gálaesten fellépett a Honvéd Együttes Hegedős együttese, majd a résztvevők árverésen vehettek részt, amelyet a korábbi Magyar Művészetért-díjas művészek alkotásaiból rendeztek a székelyföldi árvízkárosultak megsegítésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik