Élet-Stílus

Szombaton akcióznak a rendőrök

Legalább 300 ezer autós igazoltatására készülnek szombat délután a hazai rendőrök. Az akcióban főként az ittas és drogos vezetést ellenőrzik, valamint a gyorshajtókat szűrik ki.

Ismét európai összefogást hirdetett a Tispol, az 1996-ban létrehozott londoni székhelyű, az európai közlekedésrendészeti szervek önkéntes hálózata – mondta el Gégény István rendőr alezredes. Minden évben nyolc nagyszabású akciót hajtanak végre, melynek idei utolsó állomása a héten következik. Az akció az Európai Unió tagállamaira és négy másik országra – Romániára, Svájcra, Norvégiára és Moldáviára terjed ki.

Szerdán volt az első nap, majd holnap, azaz szombaton lesz a második, amikor a hazai rendőrök is nagy erőkkel vonulnak az utakra. A fokozott ellenőrzés az ország teljes területén érezhető lesz, beleértve mind Budapestet, a 19 megyét és az autópályákat is.

Délután három és éjfél között kell számítani elsősorban a nagyarányú rendőri jelenlétre, melynek apropója, hogy hazánkban a szombat délután és koraesti órákban ülnek legtöbben ittasan autóban. Hazánkban tavaly, az összes személyi sérüléses baleset 13,9 százalékát ittas vezetők okozták. Azonban nem csak az ittas, hanem a mostanában egyre jellemzőbb drogos vezetés ellen is fellépnek a rendőrök.

Speciális magyar vonatkozása is lesz az ellenőrzésnek, mert a rendőrök komoly hangsúlyt fektetnek a rendszám nélkül közlekedők kiszűrésére is. Hazánkban ugyanis egyre többen akarnak úgy kibújni az autópályás díjfizetés, illetve a gyorshajtás felelőssége alól, hogy első rendszám nélkül közlekednek. Az autósok többsége a rendőröknek sem tagadja, hogy olcsóbb kifizetni a rendszám leszerelésért járó bírságot, mint a gyorshajtásból eredő jóval magasabb összeget, vagy elveszíteni jogosítványukat. A Belügyminisztérium elfogadta a rendőrség javaslatát és a jövőben hatvanezer forintra büntethetők a rendszám nélkül autózók.

A tervek szerint 300 ezernél is több autóst ellenőriznek majd, de ez a szám jóval magasabb is lehet, hiszen például az áprilisban tartott a biztonsági öv használatáért indított hasonló akció során 460 ezer járművet vizsgáltak meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik