Élet-Stílus

Januárban újra támad a Sober.Y féreg

A novemberben már a fél világ számítógépeit megfertőző Sober vírus Y-változata újra támadhat - legalábbis ezt állítják a kártevőt elemző H+BEDV Datentechnik német számítógépes biztonsági cég szakemberei.

Amennyiben a H+BEDV cégnél jól következtettek a szakértők, akkor a Sober.Y 2006. január 6-án nulla órától ismét támadni fog. A német szakemberek szerint a vírus azokat a számítógépeket fogja megtámadni, amelyek ebben az időpontban online lesznek és miután megfertőzte őket, ártalmas alkalmazásokat fog letölteni és telepíteni ezekre a PC-kre. “Sajnos az is előfordulhat, hogy 2006. január 6-ig a vírus mutálódik, átalakul. Semmit sem vehetünk biztosra, bármi megtörténhet” – nyilatkozta Gernot Hacker, a H+BEDV vírusszakértője.

Az Y-jelű Sober az elmúlt hónapokban a legagresszívebb vírusnak bizonyult és ez okozta eddig a legtöbb kárt is az idén. “November elején tízszer annyi káros tartalmú e-mailt küldött szét szerte a világban, mint az elődei és nagymértékben lecsökkentette a fertőzési időt” – mondta Gernot Hacker. A Sober.Y rávilágított arra, hogy ugyan számos PC-n van már valamilyen vírusirtó, ám ezeket vagy nem frissítik vagy egy idő után letörlik, mondván eddig nem jött vírus, ezután sem fog. Ez pedig ugyanakkora felelőtlenség, mint ha ha valakinek van vírusirtója, de lustaságból vagy nemtörődömségből nem frissíti.

A szakember úgy véli, van elég ingyenes vagy szabadon hozzáférhető és frissíthető antivírus vagy más biztonsági szoftver (kémprogramok elleni alkalmazás stb.), ideje lenne, hogy minden PC-n legyen legalább egy és hogy a felhasználók rájöjjenek végre, ez a védelem elemi érdekük. Különben megint csak akkor fognak rádöbbenni a hibájuk súlyosságára, ha már megtörtént a baj és megfertőződött a számítógépük. Mindenesetre nem túl biztató, hogy úgy tűnik, az újév is vírustámadásokkal kezdődik majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik