Élet-Stílus

Jövőre sem lesz génmanipulált kukorica

Valószínűleg még 2006-ban sem lehet génmanipulált kukoricát termeszteni Magyarországon, mert bár az Európai Bizottság (EB) elutasította a magyar tiltást, a közösség lassú bürokráciája miatt a kukorica tavaszi vetéséig ez valószínűleg nem lép hatályba.

Rodics Katalin, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium főosztályvezető-helyettese közölte, hogy az unióban engedélyezett 17 féle génmanipulált vetőmag-fajta használatára Magyarország januárban hirdetett moratóriumot, ám ezt az EB elutasította. Ugyanakkor a tiltás feloldásához az EB döntését a tagországoknak is jóvá kellene hagyniuk, amely a kukorica jövő tavaszi vetéséig az EU bürokratikus ügymenetét ismerve minden bizonnyal nem történik meg.

Kifejtette, hogy a tagországok döntését követően is fennmaradhat a moratórium, amennyiben azok leszavazzák a bizottsági elutasító indítványt. Így volt ez nyáron öt régi uniós tagállam esetében is, amelyek az EU-25-ök döntésének köszönhetően a bizottság elutasítása ellenére az EB további ellenállásáig fenntarthatják a tilalmat. Magyarország sincsen rosszabb helyzetben az öt tagállamhoz képest – hangoztatta Rodics, aki szerint a moratórium fenntartásához azonban aktívabb lobbizás kell és egységesebb kormányálláspont.

Illés Zoltán fideszes politikus kifejtette, hogy mindent meg kell tenni a génmódosított-mentesség fenntartására, az ügy szerinte nemzetbiztonsági érdek. Utalt arra, hogy a mentesség feladása nem csak ökológiai és humán-egészségügyi kockázatokat rejt magában, de a teljes magyar mezőgazdaság is tönkremehet. Kapás Zsolt szocialista honatya egyetértve képviselőtársával kiemelte: ameddig nincs megnyugtató válasz a génmanipuláció kockázataira, addig feltétlen fenn kell tartani a moratóriumot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik