Élet-Stílus

Januártól olcsóbban telefonálhatunk?

Csökken az áfa, de csökkennek-e a telefonálási költségeink is a januári változásokkal egyidejűleg. Körkérdésünkkel a mobiltelefon cégeket kerestük meg.








Januártól olcsóbban telefonálhatunk? 1



Leesik a Tantusz?

Aki pontosabban szeretné megtudni, hogy saját aktuális csomagja a legjobb megoldás-e számára, annak pontosabb képet ad a Nemzeti Hírközlési Hatóság által kifejlesztett és folyamatosan aktualizált mobiltelefon tarifa-összehasonlító program, azaz a Tantusz.

Januártól olcsóbban telefonálhatunk? 1
Januártól olcsóbban telefonálhatunk? 3

Az áfacsökkentés érinti a mobilszolgáltatók tarifáit, mind a prepaid, mind a szerződéses szolgáltatások árai változnak január elsejétől. A magyar mobilpiacon rendkívül kiélezett a verseny, s az elmúlt évek jelentős árcsökkenéseket is hoztak. A felhasználók most is jogosan várják a szolgáltatójuk árcsökkentését. Kérdés, hogy a nagyok közül megpróbálja-e bármelyik lenyelni a különbözetet.

Pannon GSM csökkent

A Pannon GSM 2006. január 1-étől az áfacsökkenésnek megfelelően alacsonyabb árakat kínál ügyfeleinek. A forgalmiadó-kulcs 25-ről 20 százalékosra mérséklődése nyomán minden számlás és kártyás előfizetés bruttó havi díja csökken, s az áfacsökkenésnek megfelelően kerekítve olcsóbbak lesznek a percdíjak, sms-ek és mms-ek is szinte minden esetben. Így például a djuice számlás csomag havidíja 3600 forintról 3450 forintra, a csomag csúcsidejű percdíja 49 forintról 47 forintra csökken, míg egy sms ára ebben csomagban 25 forint helyett januártól csak 24 forint lesz.

T-Mobil – bónusz a dominósoknak

Az előfizetéssel rendelkező T-Mobile-osok számára a választható díjcsomagokban – a februárban lezárásra kerülő M csomagok kivételével – a havi- és  percdíjak, az sms, mms, internet és WAP bruttó díjai szinte minden esetben csökkennek. A változás a most december 1-jétől bevezetett új, Aranytárskártya díjcsomagokat éppúgy érinti, mint a mobilinternet-tarifákat.

Domino kártyás előfizetés bruttó díjainak nagy része változatlan marad, de minden feltöltési címletre bevezetésre kerül egy 4 százalékos bónusz, mely megállapításának alapja az érintett termékek és szolgáltatások áfakulcsának 5 százalékpontos csökkenéséből adódik. Ennek következtében egy 2500 forintos feltöltésénél 2600, 5000 forintosnál pedig 5200 forint kerül az egyenlegre.

Vodafone: inflációs korrekció

A NAPI Gazdaság információi szerint a Vodafone Magyarország Rt. 2006. január 1-jén, vagyis 1999 óta első ízben inflációs korrekciót hajt végre. A Vodafone hivatalos tájékoztatása szerint az áfaváltozás nyomán utólag fizető ügyfeleink percdíjai és havidíjai az esetek 58 százalékában, míg általános szolgáltatásainknál és egyszeri díjainknál az esetek 59 százalékában csökkennek az áraik.

Egyes tarifatípusok esetében a bruttó árakat a változás nem érinti, így az előfizetők a szolgáltatásokat továbbra is a szerződéskötéskor érvényes árakon vehetik igénybe.

Üzleti tarifáik, a Business és Business Volumen csomagok nettó árai nem változnak, azaz, ezen csomagok bruttó árai 4 százalékkal csökkennek. Noha a Vodafone állítólag igyekszik a legkedvezőbb ár-érték arányt nyújtani az ügyfelei számára, a magyarországi piacon, úgy tűnik az árcsökkenés nem érvényesül egyértelműen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik