Élet-Stílus

Magyar egyetemisták tervezik a Mercedeseket

Az Iparművészeti Egyetem Formatervező Tanszéke immár ötödik éve működik együtt a DaimlerChrysler AG Design tervezőcsapatával.

Az elmúlt években számos autó-formatervezési feladatot oldottak meg a hallgatók a német cég formatervezőinek irányításával, rendszeres konzultációval. Így például közreműködtek a magyar hallgatók a Mercedes Benz G-Klasse műszerfaltervezésében, a Mercedes Benz haszongépjármű és autóbusz koncepciótervében, illetve az „EURO” – Pickup koncepcióautó tervezésében is. Felhasználták az iparművészetisek ötleteit egy Michelin-pályázathoz, amelyben alternatív meghajtású gépkocsikat tervezett a cég a kaliforniai piacra.

Jelenleg az új típusú DaimlerChysler európai márka koncept-kialakításán és a második generációs trendek kutatásán dolgoznak az egyetemisták.

Az első kontaktus a DaimlerChrysler és az egyetem között 2001 őszén, Prof. Stefan Lengyel, a Magyar Iparművészeti Egyetem formatervező tanszékének – akkor még az Universtät Essen Industrial design tanszékének is – vezetője közreműködésével jött létre. Az első szponzorprojekt, amely 2002 júniusáig tartott, olyan jó eredménnyel zárult, hogy a tanszéket azóta további szponzorprojektekkel is megbízták.

Egy olyan világcég felkérése, mint a DaimlerChrysler, komoly kitüntetés az egyetem számára, és az, hogy az első megkeresés óta folyamatos a kapcsolat, azt is jelzi, hogy a MIE-n folyó formatervező-képzés színvonala megfelel egy ilyen neves cég designelvárásainak is. Ez elismerése a tanári karnak és a formatervező-képzés programjának, s nem utolsósorban a magyar formatervező hallgatók kreativitásának és tehetségének.

Korábban nem voltak rendszeres gépjármű-tervezési feladatok – ritkán egy-egy diplomázó választott járműtémát –, ezért a járműipari design elméleti és gyakorlati sajátosságait nem oktatta a tanszék. A járműtervezés a design egyik speciális területe – az autódesignt a világban egy viszonylag szűk szakmai kör gyakorolja –, amelynek a műszaki ismereteken túl megvannak a maga sajátos designtechnikái, anyagai és eszközei, amelyek megismeréséből a tanszék diákjai és tanárai egyaránt profitálnak.

Peter Pfeiffer, a DaimlerChrysler AG designalelnöke és a Mercedes-Benz designigazgatója tartott előadást 2005. december 2-án a Mercedes-Benz formatervezési módszereiről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik